O Vánocích mají zloději žně. Obchodní centra jsou přeplněná lidmi, jež dychtivě nakupují a vybírají ty nej dárky pro své blízké. Myšlenky na osobní věci, nadité peněženky a tašky pohozené v nákupních vozících přitom ustupují do pozadí. To je ta pravá chvíle pro všechny zloděje.

Ve střehu jsou však kromě zlodějů i policisté, kteří v pátek 5. prosince odstartovali na Novojičínsku preventivní kampaň Obezřetnost se vyplácí, jež je zaměřena na krádeže. Akce je v letošním roce situována do vnitřních i venkovních prostor nákupních center na celém území republiky. Na Novojičínsku se do ní zapojily prodejny ve Frenštátě pod Radhoštěm, Kopřivnici a v Novém Jičíně.

Kampaň skončí na konci ledna

„Jako první zahájili tuto akci policisté obvodního oddělení ve Frenštátě pod Radhoštěm před prodejnou na ulici Záhuní, stejného dne pak policisté v Kopřivnici na ulici Záhumenní a následně v Novém Jičíně na ulici Suvorovova. Samotná kampaň bude probíhat až do konce měsíce ledna s účastí hlídkujících policistů v nepravidelných termínech," informoval o akci Petr Gřes, okresní policejní mluvčí.

Lidé si své věci nehlídají

Hlídkující policisté oslovovali nakupující a upozorňovali je na nebezpečí hrozící při nakupování.

„Souběžně jim rozdávali informační preventivní letáky s logem kampaně a informacemi, jak těmto krádežím předcházet. Prodejny v rámci kampaně souběžně opakovaně upozorňují své zákazníky prostřednictvím zvukových znělek k ostražitosti a ochraně svých osobních věcí," dodal ke kampani Petr Gřes, s tím, že bez povšimnutí nezůstala ani zaparkovaná vozidla. Policisté jim umísťovali za stěrače informační materiály.

Oslovení lidé tuto akci kvitovali a byli jí mile překvapeni. „Žádný z nich si však riziko okradení nepřipouštěl. Pokud byli policisty dotazováni, shodně tvrdili, že si na své věci dávají pozor," konstatoval mluvčí. Policejní statistiky a kamerové záběry z prodejen však mluví jasně. Stejně tak je tomu i u krádeží věcí ze zaparkovaných vozidel. I těch totiž v poslední době značně přibývá.

Policisté evidují nárůst odcizených věcí, které zanechali majitelé vozidel uvnitř bez dozoru. Pachatelům pak už jen stačí rozbít okno a během několika vteřin si z nich odnesou všechny viditelné věci.

Policisté tak znovu opakují již obehranou písničku, jež je aktuální po celý rok, nejen před Vánocemi: „Dávejte si pozor na své osobní věci a nenechávejte je bez dozoru!"