Česko zpívalo koledy, za dva dny bude zpívat zase. Pokud to bude i v jiných okresech vypadat podobně jako na Novojičínsku, dá se očekávat, že letošní akce Deníku podporovaná Českým rozhlasem, která se už popáté uskuteční pod názvem Česko zpívá koledy, bude rekordní v účasti.

Už dnes - ve středečním tištěném vydání Deníků MS kraje zpěvník koled ZDARMA.

Nový Jičín

Na Novojičínsku totiž lidé budou zpívat oficiálně na minimálně osmi místech. V Novém Jičíně na Masarykově náměstí již počtvrté pomohou se zpíváním členové pěveckého sboru Ondrášek, kteří od 17.30 hodin pod vedením sbormistra Josefa Zajíčka dokážou jistě rozptýlit i sebevíce zachmuřenou náladu.

Frenštát pod Radhoštěm

Ve Frenštátě pod Radhoštěm to letos po loňské premiéře pojali velkolepě. Začnou už hodinu a půl před samotným zpíváním koled. Postupně vystoupí Švitorky, sbor ZŠ Tyršova, sbor Senza Band z místní ZUŠ, sbor NyklBand, oblíbený sbor Garrendo z gymnázia a průmyslové školy a Valašský vojvoda. „Každý sbor bude mít tak deseti- až patnáctiminutový program a před půl šestou bude mít větší pásmo, asi dvacetiminutové, Valašský vojvoda, který bude mít cimbálovku i tanečníky. Pak naběhnou všechny sbory na tribunu před radnicí a za doprovodu Valašského vojvody zazpíváme ty koledy. Dohromady bude na pódiu skoro sto lidí," nastínil Marian Žárský, ředitel frenštátského kulturního střediska.

Příbor

Podruhé se lidé sejdou ke zpívání také v Příboře, kde školní kapelu letos vystřídá dětský sbor Schola. Jde o zkušené zpěváky, a tak se lidé, kteří přijdou v 17.45 hodin na náměstí Sigmunda Freuda, mají jistě na co těšit.

Komorní prostředí panovalo po dva roky v Domově Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tamní obyvatelé se vždy sešli u klavíru a přidali se ke společnému celorepublikovému zpívání. Zazpívají si i letos, což si jistě zaslouží obdiv.

Bílovec

Poprvé se letos k akci Česko zpívá koledy oficiálně připojuje Bílovec. Tam už sice zpívali loni a měli dokonce stejný název akce, ale jiný termín. Letos vše začne na Slezském náměstí už v 17 hodin. Vystoupí místní pěvecké sbory, sbor Kulišáci ze ZŠ Komenského a dechová hudba Rozmarýnka, která zpívání koled doprovodí.

Studénka

Premiérově si vyzkoušejí společné zpívání také lidé ve Studénce. Tam začnou na náměstí republiky přímo zpíváním koled v 18 hodin. Vystoupí sbor ZUŠ Studénka a děti ze Základní školy ZŠ Sjednocení. Nově se také bude zpívat ve dvou obcích. I když ve Vrchách už prý zpívali v loňském roce. „Loni se sešla parta z vesnice a zpívali u stromku, který tady máme. Potom se mě přítelkyně mého syna ptala, proč se taky nepřihlásíme, tak jsme se přihlásili. Máme svou pěveckou skupinu Krákorky," sdělila členka skupiny Marie Bosáková. Na zpívání koled prý moc nezkoušejí. „Cvičily jsme hlavně na vystoupení, které jsme měly, až minulé pondělí jsme začaly cvičit koledy. A ještě budeme mít zkoušku v pondělí před akcí. Ale většinou jsou to známé koledy," dodala Marie Bosáková. Zpívání ve Vrchách před obecním úřadem začne asi deset minut před šestou hodinou večerní.

Kunín

V Kuníně spojí dvě věci. V parku před místním obecním úřadem se sejdou děti ze základní školy, členové Senior Klubu Kunín a pomohou také maminky dětí. „Senior klub letos slaví desáté výročí, tak jeho členy chceme přivítat, děti jim předají přáníčka a pak budeme zpívat," přiblížila scénář místostarostka Kunína Markéta Kuběnová.

Redakce se bude snažit vyslat své zástupce na co nejvíce míst, ale všechna se určitě nepodaří navštívit. Pokud tam, kam nedorazí, bude fotograf a pošle pár snímků na adresu redakce.novojicinsky@denik. cz, fotografie se objeví na webu Novojičínského deníku i v novinách.

Teď už zbývá jen naladit hlasivky a těšit se na příjemné zastavení v adventním čase.