V Kopřivnici, Studénce, Fulneku a Odrách fungují psí útulky a záchytné stanice, které se starají o zatoulané a opuštěné čtyřnohé mazlíčky. Počátek nového roku se nesl v mírném nárůstu, a to díky vánočním svátkům, které mají za následek každoroční zvýšení počtu zaběhlých psů.

Počet opuštěných pejsků se v kopřivnickém útulku, který se nachází v místní části Vlčovice, dlouhodobě snižuje. Ačkoli je jeho kapacita se 30 kotci pro přibližně 50 zvířecích nájemníků, dnes jich tam přebývá jen okolo deseti. V minulých letech však nebyl pro městské strážníky problém umístit do útulku až 40 psů. Poslední dva roky se jim daří udržet průměrný stav okolo patnácti.

„Máme tady pejsky, kteří se zaběhnou, ale ti jsou do dvou až tří dnů zpátky u svých majitelů. U těch opuštěných se naopak rychle ozývají majitelé noví," vysvětlil zástupce velitele kopřivnické městské policie Dalibor Klement. Do tohoto útulku jsou umísťováni nalezení psi nejen z Kopřivnice a jejího okolí, ale také z Nového Jičína, Příbora a Frenštátu pod Radhoštěm.

Velkou měrou ke zpříjemnění pobytu psím nájemníkům přispívají také lidé, kteří ani na opuštěné pejsky nezapomínají a nosí jim nejrůznější pamlsky.

„V období Vánoc spoustu lidí dovezlo do útulku krmivo pro psy, jak granule, tak i konzervy," řekl policejní zástupce s tím, že lidé často přispívají také finančním obnosem. Zájem je rovněž o vycházky s pejsky. Venčit je chodí nejen dospělí, ale také děti.

„Chodí k nám pravidelně děti z domu dětí a mládeže, které se zajímají o pejsky a celkově všechna zvířata. Tato skupinka chodí venčit každé pondělí. Přicházejí ale i lidé z řad veřejnosti," doplnil Dalibor Klement.

Podobná situace jako ve Vlčovicích je také v Záchytných kotcích ve Fulneku, kde jsou aktuálně umístěni čtyři psi. Tato stanice však disponuje šesti kotci, do kterých je možno umístit až 10 psích jedinců. Venčení a hraní si s těmito pejsky však není prioritou fulneckých lidí.

„V loňském roce tady byli pouze dva lidé," potvrdila Martina Dočkalková z Technických služeb města Fulnek, pod které přešla agenda záchytných kotců již v roce 2011.

Zcela odlišná situace je v záchytné stanici Odry-Loučky, která funguje od roku 2001. Ačkoli je celková kapacita pět kotců, nyní tam přebývá 16 psích nájemníků. Život opuštěných psů není lhostejný ani lidem v Odrách, kteří přispívají nejen krmivem. Vítány jsou například granule, ale také prošívané deky či polštáře.

„To nám tu lidé často házejí přes plot," řekla tamní ošetřovatelka psů Marie Mecová a následně dodala, že zájem je rovněž o venkovní procházky a venčení.

Poněkud optimističtější atmosféra panuje v současné době ve Studénce, kde celková kapacita psího útulku není zcela naplněna. Tamní zařízení momentálně představuje domov pro 12 psích nájemníků. Enormní nárůst odchycených psů oproti loňskému roku ve městě zatím nezaznamenali.

„Lidé přispívají pravidelně na finanční účet, občas přinášejí také krmivo nebo dokonce hračky," prozradil Jindřich Lev, vedoucí odboru místního hospodářství a údržby majetku města Studénky.

Studénecký útulek funguje rovněž jako psí hotel. Lidé tam mohou umístit svého čtyřnohého mazlíčka dočasně, pokud například odjíždí na delší dovolenou. Toto lze ale pouze v případě nenaplněných kapacit. V nedávné době tam vybudovali pejskům také venkovní výběhy, kde se mohou patřičně vyřádit a vyběhat.

Ivana Reková