Na mnoha místech regionu se už dnes večer sejdou lidé u zapálených ohňů a připomenou si magický a tajemný svátek, takzvanou Filipojakubskou či Valpuržinu noc.

Čarodějnice se dnes sletí i do zahrady MKC ve Fulneku, a to od 16.30 hodin, a tradiční pálení čarodějnic dnes od 18 hodin chystají i na hradě Starý Jičín. Na programu tam budou šermířské souboje, odhalení a mučení čarodějnice a její upálení na hranici a zajištěno bude i občerstvení. Vstupné na akci činí 40 korun, děti zaplatí polovinu. „Vlastní čarodějnici na spálení si přineste s sebou," upozorňuje kastelán hradu Arnošt Pokorný.

Podobně to bude vypadat ve sportovním areálu ve Vražném. Pálení čarodějnice tam doplní soutěže pro děti a večerní taneční zábava. Akce začne v 17 hodin.

Miss čarodějnice

Tradiční lidová akce zaplní i centrum Nového Jičína. Do magických ulic Žerotínova a Dobrovského se masky se svými leteckými dopravními prostředky slétnou v 16.30 hodin. Před hotelem Praha na ně budou čekat vtipné soutěže a také montáž a výroba čarodějnických potřeb. Každý soutěžící navíc obdrží letecký průkaz. „Na programu bude i soutěž o nejhezčí čarodějnici a nejvtipnější čarodějnický dopravní prostředek, věštění z karet a soutěže o hodnotné ceny," informují pořadatelé s tím, že veselí zpestří kapely Klika NJ blues, Věšák a Rocca.

Kdo bude chtít, může se pak přesunout do prostor Žerotínského zámku, kde se uskuteční čarodějná muzejní noc, od 18 hodin se v Nové galerii odehraje divadelní představení souboru Odřivous z Bílovce. Ochotníci ztvární hru s názvem Vlažný inkviziční proces III. Záhadná postava aneb Skromně a čistě. O hodinu později začne v trámovém sále povídání o známém lotrovi Antonu Schimakovi alias Moravském Babinském, popraveném v roce 1887 v Novém Jičíně, a v 19.30 bude zahájeno promítání pohádky S čerty nejsou žerty. Na prvním nádvoří si zájemci budou moci zastřílet z kuše, v prostorách zámku bude připravena věštba a výklady z karet, příprava čarodějných lektvarů, čarovná barevná terapie či ukázky dobových mučících nástrojů. Zájemci si budou moci prohlédnout i čarodějně vyzdobené stálé expozice muzea.

Čarodějnici Máňu Kulhavou dnes od 16 hodin upálí také na výletišti za kinem v Kuníně, v Bartošovicích doplní slet čarodějnic stavění máje a diskotéka. Akce začne v areálu Stodolní v 18 hodin. Moderně pojmou akci ve Studénce, kde začne ve 14 hodin ve školní zahradě ZŠ Sjednocení jízda městem v maskách na kolečkových bruslích a koloběžkách, a čarodějnice se budou od 18 hodin slétat i na víceúčelovém hřišti v Lichnově, ale také na hřišti v Hodslavicích (17.30).

Hasiči varují U této příležitosti vydali hasiči varování před vznikem požárů. „Každá aktivita, která souvisí s ohněm, je svým způsobem nebezpečná a riskantní, a platí to i o požárech, jež by mohly způsobit právě ohně přichystané „pouze" na čarodějnice. Takové akce bývají spojeny, pokud nejsou organizátory přísně řízeny, i s vyhazováním hořících kusů větví, tyčí a jiného dřeva do vzduchu, někdy s petardami, o nalévání alkoholických nápojů k vyvolání uvolněnější atmosféry ani nemluvě," upozornil Petr Kůdela, mluvčí hasičů.