Akce Deníku podporovaná Českým rozhlasem s názvem Česko zpívá koledy se v Novém Jičíně uskutečnila již popáté.

Zpěv se z pódia na Masarykově náměstí ozýval již odpoledne, když vystoupily sbory Skřivánek ze Suchdolu nad Odrou a sbor Puellae et Pueri. Koledy se v Novém Jičíně zpívaly popáté a vydatně při nich pomáhaly děti z pěveckého sboru Ondrášek a menší Rarášci, všichni pod vedením zkušeného sbormistra Josefa Zajíčka. Ten i letos nechal příchozí rozezpívat a pak všichni společně zazpívali pětici koled a píseň Vánoce, Vánoce přicházejí.

„Jste úžasní, asi si vás vezmu do sboru," pochválil lidi na náměstí Josef Zajíček.

Pěkná atmosféra panovala rovněž ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde se ke společnému zpívání sešli všichni vystupující, takže se málem nevešli na pódium a za doprovodu kapely Valašský vojvoda se pustili do společného zpěvu společně s těmi, kdo přišli. Celkem zpívalo kolem 450 lidí.

Kolem tří stovek lidí si přišlo zazpívat na náměstí Republiky ve Studénce, kde vydatně pomáhal sbor ze Základní školy TGM, a v davu bylo pořádně slyšet také děti ze ZŠ Sjednocení. Tam si kromě pěti daných koled zazpívali také nepovinnou, ale zvolili píseň Jak jsi krásné neviňátko, která se jim líbí více než Vánoce, Vánoce přicházejí.

Tři stovky lidí si přišly zazpívat také v Příboře na náměstí Sigmunda Freuda, kde i letos držel tón, dětský sbor Schola.

V Bílovci na Slezském náměstí byla i letos tahounem místní dechovka Rozmarýnka. Koledy tam zpívalo kolem 250 lidí.

„Zapálili jsme svíčky, prskavky, vypilo se patnáct litrů punče, pěkná akce," pochvalovala si Eva Rusková, která organizovala akci v Kuníně. S členkami místního Senior klubu zpívalo celkem kolem šedesáti lidí.

Ve Vrchách se zpívalo v kostel svatého Jiří. Opět zpívání podpořil místní sbor Krákorky. „Sešlo se kolem sedmdesáti lidí," sdělila starostka Vrchů Jiřina Pešlová s tím, že po společném zpívání ještě vystoupil soubor Schola Jezdkovice.

Počtvrté zpívali koledy také obyvatelé Domova Hortenzie ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Jak vypadalo zpívání koled na dalších místech Moravskoslezského kraje najdete zde: ČESKO ZPÍVÁ KOLEDY: V našem kraji se přidalo více než 13 tisíc lidí