Den vzniku samostatného československého státu je prvním státním svátkem, kdy obchody neotevřou, tedy alespoň ty velké.

Od začátku října totiž platí zákon, který v obchodech s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zakazuje prodej během sedmi státních svátků. Páteční svátek 28. října je prvním z nich.

Z webových stránek marketů je možno již nyní zjistit, že zavřou prodejny Penny, které jsou na Novojičínsku například ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Příboře, Bílovci, Odrách či ve Fulneku. Podobně je to s prodejnami Lidl, které mohou navštěvovat lidé v Novém Jičíně či v Kopřivnici.

Zavřeno budou mít rovněž markety Albert, i když ještě včera v jejich prostorách žádné upozornění nebylo. „V průběhu středy nám mají dovézt letáky, které vyvěsíme," sdělila pracovnice na informacích jedné z novojičínských prodejen.

Oznámení s upozorněním, že 28. října bude prodejna uzavřená, již mají také provozovny obchodní sítě Kaufland a poměrně velké stojany se stejným upozorněním je možné spatřit také v síti prodejen Tesco.

Zákon povoluje výjimku pro prodejny, které mají prodejní prostory menší než 200 metrů čtverečních. Tato výjimka se nevztahuje na zastavárny, obchody s použitým zbožím či na sběrny a výkupny odpadů. I přesto budou zavřené i menší obchody.

Například OC Tabačka v Novém Jičíně zavře kompletně celý areál, kde jsou právě i menší prodejny, stejné to bude v objektu Tesco v Šenově u Nového Jičína, kde jsou i jiné provozovny. V tomto areálu firmy Fastav bude uzavřeno všechno

U některých prodejen, jako DM drogerie nebo Takko už jsou již viditelná upozornění na zavírací den ve svátek. „Budeme mít zavřeno, asi jako všichni tady. Ale vím, že tady v jedné prodejně půjdou lidi do práce. Co tam budou dělat, to nevím," uvedla zaměstnankyně jedné z prodejen. Větší provozovny uzavře také síť prodejen Hruška. „Na vesnicích by ty malé prodejny ale měly být otevřené," uvedla jedna ze zaměstnankyň. Prodejna Hruška na Masarykově náměstí v Novém Jičíně patří k těm, jejíž dveře budou v pátek zamčené.

Zavřeno budou mít téměř všechny obchody, včetně lékáren. Pokud lidé budou moci někde nakoupit, pak to bude v některých večerkách, které provozují převážně vietnamští majitelé.