Po celodenním putování autobusem se pěvecký sbor konečně dopravil z Floridy do hlavního města Spojených států, kde sídlí americký prezident, kongres i nejvyšší soud. „Do Washingtonu, D. C. jsme vjížděli se slavnostními pocity, že se dostaneme na místa, kde se psaly dějiny a kde se vytváří současnost USA," popsal sbormistr Josef Zajíček.

Zpěváci zavítali nejdříve na Arlingtonský hřbitov, kde jsou pochováni padlí vojáci z nejrůznějších válečných konfliktů. Viděli tak hroby slavných osobností, známých politiků, soudců i prezidenta Johna F. Kennedyho.

Zkouška před Bílým domem

Novojičínští si neupřeli ani prohlídku budovy Kapitolu, kde sídlí americký kongres. Zaujala je tam především centrální kopule s malbami z amerických dějin.

„Zastavili jsme se u obrazu, který znázorňuje podpis Deklarace nezávislosti, a také jsme vyzkoušeli akustiku budovy. Stropy Kapitolu jsou totiž tak zakřivené, že když někdo hovoří na určitém místě, tak druhý člověk jej slyší na jiném," přiblížil sbormistr.

Ondrášci si nenechali ujít možnost zazpívat si jak u Kapitolu, tak u Bílého domu. Lidové písně se líbily přihlížejícím turistům, avšak už ne tak moc tajné službě. „Naznačila nám, že se před Bílým domem sice zpívat může, ale až o tři metry dále, než jsme stáli my," řekl Zajíček. To už však zpěváci měli své vystoupení za sebou, a tak se vydali na cestu k památníku prezidenta Abrahama Lincolna.

Čtvrteční den měli členové sboru volnější a na vlastní pěst se znovu vydali prozkoumávat Washington. Nezanedbali však ani pěvecké zkoušky, protože už v pátek začal Serenade! Choral Festival, na kterém kromě Ondrášků vystoupí i sbory z Kanady, Norska, Ameriky, Nizozemí, Gruzie, Ruska či Zimbabwe.

O jejich představení a dalších zážitcích přinese Deník informace v úterním vydání.

Anna Macíčková