Tradiční městská slavnost, která je v Novém Jičíně každoroční tečkou za kulturním létem a která letos proběhne 10. září, se tentokrát ponese v mrazivém duchu. Celá se bude točit kolem jména Eduarda Orla (1841 – 1892), známého polárníka a člena vědecké expedice, jež v roce 1873 na paroplachtenici Tegetthoff objevila v Severním ledovém oceánu neznámé souostroví a pojmenovala ho Země Františka Josefa.

Městské kulturní středisko, organizátor slavností, už nyní hledá dvojníka novojičínského rodáka. „Cestovatel celý život nosil plnovous. Z archivních záběrů vyplývá, že měl husté a mírně vlnité vlasy, zřejmě tmavohnědé barvy, že byl štíhlý a spíše menší až střední postavy,“ popsala Eduarda Orla mluvčí města Marie Machková. Kdo si myslí, že je polárníkovi podobný a má chuť se stát jeho dvojníkem, může zaslat svou fotografii na e-mailovou adresu mksnj@mksnj.cz.

Hlavní kulisou letošních slavností bude zima a mráz a také doba a především móda druhé poloviny devatenáctého století. Organizátoři by tak v historickém centru rádi viděli co nejvíce návštěvníků oděných v souladu s tehdejšími zvyklostmi. Pánové se dámám dvořili ve smokinzích a fracích, ženským módním trendům vládly šaty dlouhé až k zemi a zahalené dekolty. Samozřejmostí byly stylové pokrývky hlavy. Jaké, to připomíná Radek Polách, historik z Muzea Novojičínska: „U mužů byl módním hitem cylindr, lidé ve vyšší úřednické funkci si zakrývali hlavu dvourohovým kloboukem a ženám vlasy zahaloval takzvaný kapot či kapižon.“

I přesto, že městské slavnosti proběhnou v závěru léta, v ledačems budou připomínat spíše tuhou, nepřívětivou zimu, tak dobře známou pro dobyvatele obou pólů naší planety. Protože je akce věnována polární výpravě, bude se hledat nejpovedenější model polárníka. „Každý polárník se u nás zaregistruje a porota pak vyhodnotí a ocení nejoriginálnější nápad,“ řekl Petr Orság, ředitel MěKS NJ. Odměna čeká také na toho, kdo o druhé zářijové sobotě přinese na Masarykovo náměstí nejvíce ledu. Sběrné místo bude u kašny u svatého Mikuláše, kde se bude vážit.