Přesně jak se očekávalo, tak také čtvrteční, jedenácté zasedání novojičínského zastupitelstva, dopadlo. Trvalo necelou hodinu, během které došlo ke změnám ve vedení radnice i v řadách zastupitelů. Změny byly důsledkem květnového odchodu KDU-ČSL do opozice.

Podporu nejen koaličních zastupitelů dostal v hlasování šéf novojičínské Strany zelených Ondřej Syrovátka, který tak nyní zastává na úřadě post uvolněného 2. místostarosty. Místo mu přenechal Pavel Rozbroj (ČSSD), který se posunul na místo 3. neuvolněného místostarosty a v křesle tak vystřídal Pavla Bártka (Strana zelených). Starostou zůstává Jaromír Dvořák (ČSSD), stejně tak jeho stranická kolegyně Blanka Faluši i nadále vykonává funkci 1. místostarostky.

„Já tuto dvoukoalici vítám, myslím si, že spolupráce byla se zelenými poslední dva roky výborná a bude pokračovat i nadále. Dodali velmi kvalitní body do koaličního programu. Já vítám jejich aktivity nejen k životnímu prostředí, ale třeba i směrem ke Zdravému městu," řekl po hlasování starosta Jaroslav Dvořák.

Po skončení trojkoalice odstartovala jednání, která nakonec už v červnu načrtla současný obraz vedení města. Pro zelené byla stěžejní pozice uvolněného místostarosty, aby mohli mít větší kontrolu i vliv na dění v Novém Jičíně.

Zelení si prosadili další své body do koaličního programu.

„Jedna konkrétní věc, která v programu přibyla, je vybudování workoutového hřiště, o které nás voliči v hojné míře žádali, a mělo by být v parku pod gymnáziem vybudované ještě letos. V koaliční smlouvě přibyl také bod týkající se bezemisních autobusů, na které je šance získat dotaci, a pak body, které tam byly před tím, jako klikací rozpočet, který by se měl zavést letos a je naším návrhem, nebo cyklopruhy na ulici Palackého, na nichž jsme se tehdy shodli, nebyl to jen náš nápad, a měly by být také letos," vyjádřil se pro Deník Ondřej Syrovátka.

Během koaličních dohod došla otázka také na komunisty, s nimiž Strana zelených spolupráci odmítá. „My jsme si do koaliční smlouvy vymínili formulku, která zabraňuje spolupráci s KSČM. Samozřejmě my nemůžeme zabránit zastupitelům za KSČM hlasovat pro některé naše body, ale zároveň by to neměla být systémová podpora," upřesnil nový místostarosta.

Koalice má nyní v Novém Jičíně křehkou většinu 15 zastupitelů z celkového počtu 29. Pro opoziční zastupitele z ODS se postoj k ní nemění ani po odchodu lidovců. „Současná koalice není pro nás žádnou alternativou. Je to obměna staré koalice, okleštěné o lidovce," sdělil Ivan Týle (ODS), jenž kritizoval materiály, které dostali zastupitelé před mimořádným zasedáním.

„Na tomto zastupitelstvu se ukázalo, jaká je politická kultura v Novém Jičíně, protože opoziční zastupitelé se v podstatě zásadní materiály dozvídali z médií dlouho dopředu a na stůl jsme dostávali materiály, které byly vytečkované a které nebyl problém připravit. Nerozumíme tomu, proč se kolem všech těch věcí, včetně platů místostarostů uvolněných neuvolněných, nebo jejich budoucích povolání, dělají takové tajnosti. Myslím, že to současné koalici nesluší," konstatoval Týle.

Konkrétně se mu nelíbilo, že v materiálech nebyla dopředu uvedena informace o finanční odměně 10 tisíc korun pro neuvolněného třetího místostarostu, když stejně se to vzápětí dozví. Opozici také zajímalo, jaké bude Pavel Rozbroj vykonávat zaměstnání, neboť mají obavy ze střetu zájmů.

„Jsme zvědaví na třetí pozici neuvolněného starosty, jemuž byly svěřeny úkoly, které měl do současnosti, především v dopravě, a při znalosti jeho minulosti, kdy byl šéfem autoškoly, by se samozřejmě jednalo o střet zájmů. Víme, že v kuloárech se hovoří o tom, že by měl nastoupit na místo vedoucího městské hromadné dopravy do technických služeb, což by bylo samozřejmě velmi pikantní, protože by vlastně šéfoval sám sobě," dodal Ivan Týle.

Místostarosta Pavel Rozbroj po opakovaných dotazech zastupitelům nesdělil, jakou cestou se bude ubírat jeho profesní život, s tím, že jasněji bude v tomto směru po prázdninách.

DALŠÍ ZMĚNYKe změně došlo i v obsazení zastupitelstva města. Dana Valčíková (ČSSD) podala rezignaci na svůj mandát a na její místo byl zvolen Mojmír Zetocha (ČSSD). „Došlo také k volbě nových členů rady města, ve které po odchodu KDU-ČSL z koalice zůstala dvě křesla neobsazená. Novou radní se stala Žaneta Marková (ČSSD) a Ondřej Syrovátka. Místo v radě města zůstalo, po souhlasu zastupitelů, i odstupujícímu Pavlu Bártkovi," informovala o zbývajících změnách na radnici její mluvčí Marie Machková. ČSSD tak má nyní v radě sedm křesel, zbývající dvě pak Strana zelených.