Je to skvělá zpráva pro cyklisty. Jedna z nejdelších novojičínských ulic, která zároveň patří i mezi ty nejfrekventovanější, bude mít pruh pro cyklisty. Proto se musí ulice Palackého v následující době v některých místech rozšířit a budou zde z toho důvodu probíhat stavební práce.

„Vybudováním pruhů dojde k propojení západní a východní části města pro dopravu na kole. Cyklisté z místní části Loučka a sídliště Máj se snáze a bezpečněji dostanou do centra města, k autobusovému a vlakovému nádraží nebo do práce," potvrdila Marie Machková, mluvčí města. Termín dokončení investice za 2,7 milionů korun je půlka června a město má na ni zažádáno o příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Čertovy stezky - Brána Beskyd
Lidé nenechali tvůrce Čertových stezek ve štychu. Traily podporují i horolezci

Speciální pruhy pro cyklisty budou v celé délce ulice Palackého, tedy od kruhové křižovatky ulic Bohuslava Martinů, Jičínské a Dlouhé až po další kruhový objezd v křížení ulic Přemyslovců a Sokolovské. Tedy až k hlavnímu silničnímu tahu města I/57.

Trasa bude dlouhá 1,4 kilometru a každý pruh bude široký jeden a půl metru.

„V některých úsecích se proto musí stávající komunikace rozšířit, aby měla na šířku minimálně 9 metrů. Povrch cyklopruhů bude tvořit asfaltobeton," uvedla Michaela Mrklovská z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínské radnice.

Jak připomněla Marie Machková, v roce 2014 proběhlo na ulici Palackého sčítání, které odhalilo, že tuto frekventovanou silnici využívá v určitých úsecích a za příznivého počasí až 500 cyklistů denně. „Proto jsme přistoupili k realizaci projektu, který vytvoří funkční a bezpečnou infrastrukturu ve městě. Pokud s žádostí o příspěvek uspějeme, mohli bychom získat od státu až 550 tisíc korun," doplnil cyklokoordinátor města Bohumil Pobořil.

V Novém Jičíně nepůjde o první cyklopruh ve městě. Jeden kratší už město vybudovalo v ulici Komenského.

Ilustrační foto.
Zapojte se také! Vyhlašujeme soutěž Svatební pár Novojičínska