Významný rakouský vojevůdce, pro kterého se Nový Jičín stal poslední zastávkou na jeho životní cestě, se narodil před třemi sty lety. Do města se o víkendu sjeli také jeho potomci.

Hlavní program oslav se odehrával na Masarykově náměstí, kde byla v sobotu dopoledne odhalena nová bronzová busta Laudona. Připevněna je na domě na rohu náměstí, v němž zemřel. Laudonova expozice v návštěvnickém centru se zase může pochlubit novým exponátem – sousoší Laudona na koni je největším dílem vytvořeným 3D tiskem v tuzemsku.

Mňága a Žďorp
V Kopřivnici začal oblíbený Festival medu a písničky

Sobotní dopoledne i odpoledne zpestřil na novojičínském náměstí slavnostní průvod, do kterého se kromě vojáků v dobových kostýmech a se zbraněmi i koňmi zapojili také místní školáci a další lidé, kteří obešli náměstí v dobových kostýmech. 

Nový Jičín v pátek a sobotu pohltily městské slavnosti.Zdroj: Deník / Morys Lukáš

Nový Jičín v pátek a sobotu pohltily městské slavnosti.Zdroj: Deník / Morys Lukáš
Více snímků v přiložené fotogalerii.

V radničním sklípku mohli zájemci navštívit nevšední expozici Doba Laudonova.

A aby byl historický zážitek co nejintenzívnější, krátce před sobotním polednem se na louce kousek za městem na bojišti Bocheta odehrála bitva. Šlo o epizodní ukázku ze sedmileté války. Kromě Laudona, který vedl vítězné tažení, se na scéně objevila i arcivévodkyně a královna Marie Terezie.

Snímek z představení bojových vozidel vyráběných  šenovským podnikem VOP CZ ve spolupráci se společností NIMR Automotive.
Armádní speciál AJBAN vydrží arktické podmínky

Pestrý program se odehrával také na nádvoří zámku, Páteční úvodní den slavností okořenil na náměstí legendární zpěvák Václav Neckář, v sobotu mělo být vrcholem večera na náměstí vystoupení Vojtěcha Dyka, ten však náhle onemocněl a nemohl přijet. Fanouškům pak nahrál video, ve kterém se jim za to omluvil.

Organizátorům se však podařilo na večer domluvit koncert skupiny Tublatanka. Pozdě večer přišel na řadu ještě slavnostní ohňostroj.

Ve středu 6. září chytali hasiči v Odrách na Novojičínsku vietnamské prase.
Prase na výletě chytili hasiči do fotbalové sítě