Bez debat se jedná o největší investici novojičínské radnice za poslední roky a vyřešit má neutěšený stav objektu postaveného v roce 1975. Na posledním loňském zastupitelstvu našla rozsáhlá rekonstrukce podporu napříč politickým spektrem. Tento týden uveřejnila radnice zadání veřejné zakázky, do které se případní dodavatelé mají šanci přihlásit do 4. března.

Starosta: Oprava je nezbytná

„Zmíněná rekonstrukce bude největším zásahem do objektu za celou jeho čtyřicetiletou historii, je však nezbytná. Pokud by se dále odkládala, mohlo by se stát, že statik nevydá souhlasné stanovisko k provozování zařízení, a objekt by se musel uzavřít," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Podle informací starosty se aktuálně, kvůli sněhové nadílce, kontroluje střecha i dvakrát denně. Revitalizace haly za 92 milionů korun počítá s celkovou rekonstrukcí střechy, vzduchotechniky, odvodnění a zateplení zděných částí pláště.

„Částečně začneme i s modernizací, a to saunového provozu a bazénku pro kojence. K saunám budou dodány nové nerezové bazénky, opraví se sociální zařízení a celý prostor bude zkvalitněn i po estetické stránce. Nerezovou vanu získá i bazének pro kojence a celá místnost bude rozšířena," řekla Blanka Zagorská z odboru majetku, rozvoje a investic.

Provoz

Po dobu několikaměsíční rekonstrukce bude sportovní hala s krytým bazénem uzavřena.

Plavecké oddíly budou s největší pravděpodobností jezdit plavat do bazénů v okolí a basketbalisté budou zřejmě trénovat ve školních tělocvičnách a ligové zápasy budou hrát v halách v jiných městech.

Dobrou zprávou je, že venkovní bazén bude i o letošním létu pro veřejnost otevřen, jen s menšími omezeními.

Stavební práce bude město financovat částečně z vlastních prostředků, částečně z úvěru. „V rozpočtu máme zahrnutý i možný kontokorentní úvěr. Máme rezervováno 80 milionů korun, budeme ale usilovat i o získání dotace," vysvětlil starosta. „Tento projekt evidujeme a víme o něm," potvrdil Deníku Michal Sobek z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko.

Výzva s otazníkem

ROP chystá v letošním roce výzvu pro náhradní projekty, které budou muset žadatelé o dotace realizovat, ať už dopadne jejich žádost jakkoliv. Doposud však není jasné, zda bude revitalizace bazénu splňovat podmínky chystané výzvy. Rozhodnuto bude v řádech týdnů.

„V modernizaci objektu chceme pokračovat i v příštím roce. Projekt nepočítá s přebudováním areálu na aquacentrum, ale se zkvalitněním stávajících prostor a zajištěním vyššího komfortu pro návštěvníky. V Novém Jičíně máme bazén, který je ideální na plavání. Nechceme proto něco, co kvalitně slouží, narušovat tobogány a dalšími atrakcemi," doplnil starosta.

Ani milovníci relaxace ale nepřijdou zkrátka. V příštím roce by měl být prostor, kde je dětský bazén, doplněn o vířivku. V samotném dětském bazénku, který bude kvůli vířivce zkrácen, přibudou chrliče vody, skluzavky, masážní tryska a podvodní osvětlení.

Samotná revitalizace haly má trvat sedm měsíců (v případě získání dotace je podmínkou dokončení oprav do konce roku 2015), takže stavební firma by měla zahájit práce na začátku června. Plány mohou zkomplikovat případná odvolání neúspěšných žadatelů o tučnou zakázku.

Desítky milionů korun šly do bazénu už v uplynulých dvaceti letech

Sportovní komplex s bazénem v Novém Jičíně provozuje od roku 1991 až do současné doby místní basketbalový klub. Těžko by se hledal člověk, který zná halu lépe než její bývalý dlouholetý ředitel Milan Dvořák. Ten pro Deník sdělil, že od začátku devadesátých let se zde proinvestovalo přibližně 80 milionů korun. „Od roku 1991 se na bazéně každoročně investovalo, a to zejména do technologií, které navrchu nešly vidět, mimo tobogánu a venkovních šaten," připomněl Dvořák s tím, že delší výluku už bazén v minulosti zažil, když procházel revitalizací vodního hospodářství. „Tehdy se mezi velkým a malým bazénem udělala obrovská díra, kterou se vytahovaly mohutné kotle, pět metrů vysoké, a dolů se spustila nová technika. Pak se to muselo celé nově zabetonovat," zavzpomínal.

Že do bazénu šly značné peníze i v minulosti, potvrdil i starosta Jaroslav Dvořák, jenž poznamenal: „My jsme neřekli, že se tam nic nedělalo. Na bazéně se samozřejmě investovalo, ale generální oprava se neudělala. Ta se mohla udělat před léty, kdy byly na tyto akce přesně nastaveny dotační výzvy, a bohužel teď už to není."

V loňském roce dostala hala například novou časomíru a tréninkové pomůcky a natřela se také palubovka. Milan Dvořák věří, že letošní rekonstrukce proběhne bez větších problémů. „Já tomu fandím a přeji si, aby se to nikde nezadrhlo na nějakých termínech, třeba v odvolacích řízeních. Vedle ceny si myslím, že by mělo být trváno na co nejkratší době dodávky," dodal na závěr. (edm)

Do čeho se v minulosti mimo jiné investovalo:

*výstavba tribuny B (11 milionů Kč)

*výměna rozvodů potrubí teplé a studené vody v celém objektu

*výstavba sociálního zázemí venkovního bazénu

*rozšíření venkovního areálu, včetně protihlukového plotu

*výstavba tobogánu

*výměna velkokapacitního potrubí k venkovnímu bazénu pro přívod, přeliv a vypouštění

*totální obměna vodního hospodářství

*úprava hlavního vestibulu, včetně nových podhledů a osvětlení v chodbách a šatnách ve sportovní části