Komunikace mezi Novým Jičínem a Mořkovem slouží především jako spojnice s Frenštátem pod Radhoštěm. Již od červnových povodní byla silnice, z důvodu výstavby opěrné zdi nad říčkou Jičínkou v novojičínské městské části Žilina, uzavřena. Projet tam mohli jen autobusy, vozidla integrovaného záchranného systému nebo lidé zde bydlící.

Řada řidičů nerespektovala zákaz

Nedávno se obnovil i průjezd pro osobní a menší vozidla. Ale přestože byl úsek od Životic u Nového Jičína do Žiliny v obou směrech uzavřen pro vjezd vozidel o hmotnosti vyšší než 3,5 tuny, řada řidičů to nerespektovala a porušovala zákazovou značku. Jeden z nich měl také podíl právě na sesuvu vozovky, kvůli kterému teď silnici čeká celková uzavírka. „Oni si tady jezdí, jak chtějí. Jeden tady projel s náklaďákem s přívěsem a šlo to dolů,“ ukazoval na kritický úsek jeden z dělníků, který na stavbě opěrné zdi pracuje. Na místě tak vznikl sesuv o délce kolem šesti metrů, zasahující téměř do poloviny vozovky.

Patálie s dopravou v okolí Nového Jičína tak nekončí ani čtyři měsíce po povodních. Od soboty 17. října bude zmiňovaná trasa na pomezí Žiliny a Životic u Nového Jičína zhruba na dvacet dnů zcela uzavřena.

Objížďka přitom povede po silnici I/57 přes Nový Jičín-Bludovice a Hodslavice.

„Pro občany Žiliny bude zajištěna náhradní autobusová doprava podle upraveného jízdního řádu. Ten bude vyvěšen na autobusových zastávkách a zveřejněn je také na městských internetových stránkách,“ nastínil tiskový mluvčí novojičínské radnice Josef Gabzdyl.

Datum ukončení uzavírky se může ještě změnit

Autobus zajišťující náhradní dopravu, bude odjíždět z autobusového nádraží v Novém Jičíně od zastávky nedaleko novinového stánku. „Občané Žiliny, kteří cestují do Frenštátu pod Radhoštěm a Kopřivnice, však musejí dojet do Nového Jičína a tam přesednout na autobus podle jízdního řádu,“ doplnil mluvčí Gabzdyl s tím, že zmiňovaných dvacet dnů uzavírky je předpokládaná doba oprav, která se může ještě změnit. „O ukončení uzavírky budou občané včas informováni,“ dodal na závěr.

MARKÉTA KOVALOVÁ
IVAN PAVELEK

Přečtěte si také: Následky povodní jen tak brzy nezmizí