Z regionu vykazuje nejlepší hodnoty Nový Jičín a okolí, kde bylo na konci druhého měsíce letošního roku v evidenci úřadu práce 3033 osob (12,20%). Jen o necelých pět desetin horší míru nezaměstnanosti vykazuje Frenštátsko. Na opačném pólu figuruje již dlouhodobě Odersko. „Míra nezaměstnanosti dosáhla v únoru hodnoty 18,72 procenta, což znamená, že volné místo hledá 1636 práceschopných občanů,“ vyplývá ze statistik Úřadu práce v Novém Jičíně (ÚP NJ). Druhá nejhorší čísla vykazuje Bílovecko, ovšem nezaměstnanost je zde o více jak čtyři procenta menší.

V samotných obcích jsou čísla ještě více znepokojivá. Vůbec největší nezaměstnanost je v Heřmánkách (22,37%). Zde se však, v důsledku nízkého počtu obyvatel, každý nový občan v evidenci úřadu práce promítne do statistik dosti razantně. Práceschopných je zde 76 obyvatel, z toho nezaměstnaných je osmnáct. Jiná situace však je ve Fulneku. Toto mnohem lidnatější město následuje Heřmánky a míra nezaměstnanosti je zde 19,45 procenta. Volné místo hledá bezmála šest set nezaměstnaných! Nad devatenáctipro­centní hranici se dostaly ještě obce Vrchy a Bílov.

Novojičínsko vykazuje vyšší míru nezaměstnanosti než je celorepublikový průměr (9,9%), ale problémem zůstává především nízký počet volných míst. V celém okrese jich bylo na konci února 257, o jedno se tak uchází přes čtyřicet nezaměstnaných. Na Bílovecku dokonce rovná stovka. Zlepšení by mělo nastat až s příchodem jara. „Počítáme s tím, že ta čísla budou na stejné úrovni, než začnou sezonní práce,“ vyjádřil se k nezaměstnanosti před pár dny Miroslav Kardačínský, vedoucí trhu práce na ÚP NJ.