Vloni se však konečně začalo stavět a v prosinci byla dokončena první část cyklostezky.

Nová trasa měří 18,2 kilometrů a vede přes Jeseník nad Odrou, Mankovice, Suchdol nad Odrou, Hladké Životice, Pustějov, ale také přes území města Ostravy. Celá stavba stála přes 68 milionů korun.

První úsek cyklostezky v Jeseníku nad Odrou vede od kyselky pod vlakovým nádražím, kolem sběrného dvora, po levé straně železničního koridoru až po podjezd pod tratí. Poté 2,5 metru široká stezka pokračuje k Hraběticím.

„Na tuto akci by měla dále navazovat cyklostezka, která propojí Jeseník nad Odrou s Hůrkou a Jeseník nad Odrou s Vražným. I zde obec obdržela dotaci na projektovou dokumentaci, která se v měsíci březnu začne připravovat," uvedl Tomáš Machýček, starosta Jeseníku nad Odrou, s tím, že realizace by měla začít v roce 2018.

Také pro kolečkové brusle

Zatímco první část cyklostezky má za finální povrch penetrační nátěr, druhá etapa bude z asfaltbetonu, který je vhodný také pro kolečkové brusle. Jeseník připravuje i poslední část cyklostezky, která propojí vlakovou zastávku s mlýnem, a doplněn bude i chybějící úsek pod nádražím k lávce u Machulů.

„Tím by mělo dojít k celkovému propojení Jeseníku nad Odrou s Ostravou," doplnil jesenický starosta, jenž věří, že stezky nejen bezpečně propojí obce, ale budou sloužit také k rozvoji turistického ruchu regionu.