Revitalizace stávajících dvou vrtů, případně budování nového, takový plán má nyní obec Vrchy. „Po poslední čerpací zkoušce víme, že ty vrty slábnou a nemají vydatnost vody takovou, jakou měly dříve," uvedla starostka obce Vrchy Jiřina Pešlová a ujistila, že obec se určitě pokusí získat dotaci z ministerstva životního prostředí.

Dotace je jedním z opatření proti suchu a má sloužit k vybudování nových vrtů, případně k zesílení stávajících. Minimální výše dotace je sto tisíc korun maximální až tři miliony korun.

„Máme dva stometrové hlubinné vrty, ale v tom jednom je hodně vysoký obsah železa. Taková železitá voda už jde přímo z podzemí. Druhý vrt má vodu lepší, ale v hloubce asi šedesáti metrů je v něm zaklíněné ponorné čerpadlo. Takže druhé čerpadlo je nad ním a čerpání vody z toho vrtu je špatné.

Zkoušeli jsme to vytáhnout, ale chce to specializovanou firmu," pokračovala Jiřina Pešlová a nastínila, že částka na revitalizaci tohoto vrtu by se mohla pohybovat kolem tří set tisíc korun. „Takže půjdeme do té dotace. Musíme to vytáhnout, nově vystrojit a celé to opravit," podotkla.

Druhý vrt potřebuje hlavně vyčistit a odkalit. „Už se to dělalo před deseti lety a voda měla mnohem lepší kvalitu. Tehdy jsme čistili oba vrty. Nechali jsme si udělat kamerové zkoušky, abychom viděli, jak to vypadá, a nechali jsme je nově vystrojit, protože čerpadla byla stará a čerpala zbytečně hodně vody. Lidí tady ubylo a nejsou ani žádné zemědělské objekty, takže nebyl důvod, aby se čerpalo tolik vody," doplnila starostka Vrchů.

Vrty jsou po bývalém zemědělském družstvu, obec chce nyní zpracovat odborný posudek, aby mohla připravit projekt pro žádost o dotaci. Starostka odhaduje celkové náklady kolem milionu korun, dotace by mohla tvořit osmdesát procent uznatelných nákladů.

„Uvidíme, jestli dosáhneme na celou částku," poznamenala Jiřina Pešlová a připomněla, že obec je odkázaná na vodu z vrtů. „Nemáme šanci brát povrchovou vodu. Není tady žádný vodní zdroj, ze kterého by se dalo čerpat. Veřejný vodovod je ve Fulneku a v Kunčicích.

SmVaK nás nechce napojit, protože je to daleko. Navíc ani tady v obci není každý napojený na obecní vodovod, protože mnoho lidí má své studny a hlubinné vrty. Bylo by to neekonomické," vysvětlila starostka.

LETITÝ PROBLÉM

Voda z vrtů jde do vodojemu, který má objem dvacet kubíků a musí být stále plný, neboť voda jde do obecního vodovodu samotížně. Rozvody končí nedaleko od budovy obecního úřadu.

„Voda je tady letitý problém. Loňský zákaz jsme neodvolali, lidem jsme řekli, že bazény si z vodovodu napouštět nebudou. Myslím si, že to respektovali. Samozřejmě že si něco zalili na zahradě, ale na bazény vodu sháněli jinde. Sama mám doma studnu a voda nám nikdy nechyběla, ale jsme obezřetní. Už proto, že i když teď dost pršelo, máme vodu tak metr pod běžnou úrovní," uzavřela starostka Vrchů.