Vyřešit mnohaletý problém a ještě danou lokalitu zkrášlit? To, že lze takzvaně zabít dvě mouchy jednou ranou, dokázali v Hodslavicích. Problematické místo, v obci známé jako lokalita podél chodníku na Kůt, kde v zimním období docházelo k tvorbě závějí, budou už za pár let namísto nevzhledných zásněžek chránit stromy.

Výsadba nové aleje je přitom spíše dílem náhody než záměru. „V listopadu loňského roku obec Hodslavice požádala Ředitelství silnic a dálnic Ostrava (ŘSD) o instalaci zásněžek v lokalitě podél chodníku na Kůt. Na tomto místě totiž v zimním období dochází k tvorbě závějí, které musejí být pracně odstraňovány pracovníky a technikou obce,“ uvedl hodslavický místostarosta Martin Repta. ŘSD však žádosti obce nakloněno nebylo. „Bylo nám sděleno, že protože se dle Správy a údržby silnic střediska Nový Jičín nejedná o problematický úsek, instalaci zásněžek provedena nebude,“ pokračoval Repta.

Zásněžky nahradily stromy

S tímto verdiktem se však v Hodslavicích smířit nechtěli a hledali proto nějaké náhradní řešení. Volba nakonec padla na výsadbu stromořadí a keřů podél problematického místa. „Po souhlasném stanovisku vlastníků parcely, kterými jsou manželé Turkovi, jsme se rozhodli zpracovat projekt, který jsme v letošního roku podali do Nadace Partnerství v rámci výzvy Malé granty - jarní výsadby 2011. V únoru grantová komise rozhodla, že nám na plánovanou výsadbu přidělí dotaci ve výši dvacet tisíc korun,“ nastínil průběh událostí ze začátku roku místostarosta s tím, že projekt byl komisí navíc hodnocen jako velice kvalitní.

Realizaci projektu na výsadbu šestnácti stromů se oproti jiným obcím neujala firma, ale sami obyvatelé Hodslavic. Na konci března tak mohli kolem jdoucí vidět žáky místní základní školy, členy sboru dobrovolných hasičů či myslivce a pracovníky obce s rýči a lopatami v rukou. Zbrusu nová alej pod rukama dobrovolníků vyrostla za jeden den. „Vysázeno bylo celkem šestnáct alejových stromů dřeviny lípy srdčité a na tři sta dvacet keřů druhů řešetlák počistivý, ptačí zob, krušina olšová a svída kravá,“ informoval hodslavský místostarosta.

Podle jeho slov akce neježe vyřešila několikaletý problém obce, ale přinesla i jiná pozitiva. „Kromě toho, že podpořila ekologické povědomí místních žáků, zlepšila také přírodní podmínky na katastru naší obce a v neposlední řadě snížila hlučnost z přilehlé komunikace,“ dodal Repta s tím, že všem, kteří se výsadbě podíleli patří jeho velký dík.