Nadváha se stává v České republice závažným problémem nejen u dospělých, ale zejména u dětí. „Rychlost, se kterou přibývají obézní děti, je podstatně větší než u dospělých. O jednotlivých důvodech je možno diskutovat, v souhrnu však můžeme obvinit především měnící se životní styl. Dítě se stává určitou výkladní skříní, jak vypadá úroveň stravování v jednotlivých rodinách," uvádí Miroslav Kobsa, primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Podle Miroslava Kobsy není nadváha jen problémem vzhledu člověka, ale nese s sebou i zdravotní potíže. Poslední statistická šetření ukazují, že nadbytečné kilogramy tíží 20 až 25 procent dětské populace. „Rodiče mají často tendenci tento problém bagatelizovat s tím, že z toho jejich dítě určitě vyroste, a proto nevnímají změnu v jídelníčku jako nutnost. K problému přispívá rovněž ne vždy dobrý systém tvorby jídelníčků ve školních jídelnách. Přednost mají jídla kaloričtější, která jsou podávaná ve větších objemech, než by konkrétnímu věku dítěte příslušelo," poznamenává Miroslav Kobsa.

Odborníci odhadují, že v Moravskoslezském kraji se potýká s problémem nadváhy 25 tisíc dětí, v rámci okresu Nový Jičín je to odhadem 4500 až 5500 dětí. „Na první pohled se může zdát, že řešit nadváhu není složité. Webových portálů, které nabízejí celou řadu takzvaně zaručeně účinných receptů a modelů, je mnoho. Málokdo si ale uvědomuje, že začít je potřeba z úplně jiné strany. Diety, cvičení, počítání kalorií jsou skutečně jen pomocným prostředkem," pokračuje Miroslav Kobsa a upozorňuje, že pokud si obézní dospělý nebo obézní dítě nepoloží zásadní otázky, proč chtějí zhubnout a co jsou pro to ochotni udělat, nemají moc šancí na úspěch.

Ilustrační foto

„Nikoliv tedy dietolog nebo lékař má stát na začátku cesty k redukci kilogramů, ale někdo, kdo nás, pokud toho nejsme schopni sami, dokáže správným způsobem koučovat," radí Miroslav Kobsa a dodává, že touto cestou se vydala obezitologická ambulance dětského oddělení v Novém Jičíně. „Snažíme se, aby proces redukce váhy probíhal především snesitelně. Žádná dieta nesmí takzvaně bolet. Pak je malá šance, že ten, kdo se chce nadbytečných kil zbavit, vydrží," upozorňuje primář dětského oddělení.

Obezita přináší poruchy zdraví

Ke spalování tuků, o což při řešení obezity hlavně jde, dochází jen v určité míře fyzického zatížení. „Nemáme na mysli heroické výkony ve fitness centrech, ale zatížení v poměrně příjemné hladině srdeční frekvence. Nekompromisní jsme pouze v jedné věci, a to, že všechna opatření musí probíhat kontinuálně, bez výpadků. Tak máme stoprocentní jistotu, že k úbytku kil dojde, i když to tak zpočátku nevypadá. Zvyk na nový jídelníček chce totiž čas. Za ten si pacient musí uvědomit, že problém netkví ani tak ve zdravých a nezdravých jídlech, ale spíše v množství, ve kterém jednotlivé složky stravy konzumuje," podotýká Miroslav Kobsa s tím, že dietu lze poté nastavit tak, že je, zejména pro dítě, přijatelná. Podle něj je ideální, když se podaří přesvědčit ke stejnému režimu všechny členy rodiny. Pak je šance na úspěch jistější.

Úspěšný boj s nadváhou určitě prospěje zdraví. Zhruba čtyřicet procent obézních lidí totiž trpí takzvaným metabolickým syndromem. „Je to souhrn různých příznaků a chorob, které postihují ty nejcitlivější systémy našeho organismu srdečně cévní systém. Pojmy jako ateroskleróza, cukrovka nebo vysoký krevní tlak jsou dostatečně známy. Ale to, že se chci zbavit nadbytečných kil, musí uzrát především v naší mysli. To za naše děti nemohou udělat dietologové ani lékaři, ti k tomu mohou jen rozumnou mírou přispět," uzavírá Miroslav Kobsa.