Zaslouží si Kopřivnice, aby byla označována jako Zdravé město? Co toto označení vlastně znamená a co musí radnice všechno splnit? Na tyto otázky dostanou zájemci odpovědi příští týden, konkrétně ve středu 16. října. V tento den totiž bude město svůj sedmiletý status obhajovat.

Do sítě Zdravých měst vstoupila Kopřivnice před devíti lety. Tehdy poprvé se taky ve městě realizovala takzvaná místní Agenda 21. Co se za těmito zvláštními názvy skrývá? „Jedná se o metodu kvality veřejné správy, která hodnotí především to, jak jednotlivé municipality usilují o svůj rozvoj, tedy zda je plánován za aktivní účasti partnerů i široké veřejnosti, respektuje principy udržitelnosti a směřuje ke zvyšování kvality života občanů.," objasnila koordinátorka Zdravého města Kopřivnice Ivana Rašková s tím, že na základě plnění několika kritérií jsou Zdravá města, kraje či regiony každý rok rozřazeny do pěti kategorií. „Naše kategorie B je tou nejvyšší, která byla v České republice doposud udělena," doplnila Ivana Rašková.

Že nejde o zcela běžnou věc, potvrzuje fakt, že k místní Agendě 21 se v současné době hlásí zhruba 150 českých municipalit. Navíc v loňském roce kategorii B obhájilo pouze šest obcí a jeden mikroregion. „O tom, že si Kopřivnice zaslouží zařazení do této prestižní skupiny i letos, se budou odbornou porotu, složenou například ze zástupců několika ministerstev, snažit přesvědčit zástupci města i představitelé několika spolupracujících organizací," pozvala na obhajobu všechny příznivce města kopřivnická tisková mluvčí Lucie Petříčková. Na její slova navázala koordinátorka: „Lidé se často domnívají, že Zdravé město je městem s čistým životním prostředím nebo nízkou nemocností obyvatel. Na středeční obhajobě však uvidí, že jde především o snahu sladit všechny oblasti života ve městě, tedy ekonomickou, ekologickou i sociální, a tím umožnit jeho dlouhodobě udržitelný rozvoj."

Díky připravené prezentaci se odborní hodnotitelé i ostatní příchozí dozvědí, jak město plní daná kritéria, zda učinilo za poslední rok nějaký pokrok, jaké významné projekty nebo investice realizovalo, s jakými partnery při nich spolupracovalo a v čem si vede lépe než ostatní uchazeči.

Ačkoliv se o zdravém městě v Kopřivnici často mluví, většina obyvatel nemá ponětí, co se za tímto slovním spojením skrývá. „Asi to bude něco s čistým ovzduším, i když to bychom něco takového těžko splnili," myslí si pan Josef. Jeho kolega Adam Gazdík to, že Kopřivničané toho o svém městě moc neví, potvrzuje: „Už jsem to občas na kabelovce zaslechl, ale nikdy jsem se o to moc nezajímal."