Není však jisté, že se termín podaří stihnout. Na stavbu mají být použity stromy pokácené v zimě, které mají málo mízy. Období zimní těžby však končí v březnu a není jasné, zda do té doby bude soutěž ukončena. „Je to časově na hraně. Doufáme ale, že všechno vyjde. Připravujeme se však i na to, že se vše zpozdí," uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Další variantou také je, že dřevo vytěží až další zimu a stavba tak začne o rok později.

Muzeum chce při obnově Libušína postupovat tradičními způsoby a použít tradiční materiál. Také proto odborníci zvolili dřevo ze stromů z regionu, které rostou ve výšce nad 500 metrů nad mořem. Již dříve Lesy ČR přislíbily, že dřevo na obnovu darují. „Mají už vytipované lokality i některé stromy," doplnil ředitel.

Libušín postaví řemeslníci jako srub. Práce jim potrvají tři roky. Zejména proto, že dřevo pracuje a sedá si. Vzhled chaty dostane podobu z roku 1925. Bonusem bude, že nebudou obnoveny pozdější úpravy památky.

Obnova Libušína přijde na zhruba 80 milionů korun. Částku však soutěž možná sníží. Pomoc již dříve přislíbilo ministerstvo kultury, přispívají také lidé a firmy. Na účtu veřejné sbírky je téměř deset milionů korun.