Je zachován v původním stavu poté, co tři desítky let jezdil ve státech severní a západní Afriky. Výměnou za něj majitel, francouzský podnikatel Jean Philippe, obdržel moderní vozidlo TATRA PHOENIX 8×8 EURO 6.

Symbolická výměna klíčků od obou vozidel se odehrála v pondělí na polygonu společnosti TATRA TRUCKS v Kopřivnici.

30 let v Africe

Třicet let brázdila originální soutěžní tatrovka státy severní a západní Afriky.

V těžkých písečných i bahnitých terénech najezdila nespočet kilometrů nejen v rámci pouštní rallye, ale také jako expediční kamion pro čtyřkolky, motorky a další výletní vozidla, přičemž ani jednou nenechala svého majitele, francouzského podnikatele a provozovatele cestovní agentury New Gate Travel Jeana Philippeho takzvaně na holičkách.

Blížící se jubileum

„V příštím roce oslavíme sto dvacet let výroby vozidel v kopřivnické Tatře a s vedením firmy jsme se dohodli, že tento vůz zrenovujeme do jeho původní podoby, do stejných barev, ve kterých absolvoval první ročník Dakaru se startovním číslem 635," informoval na pondělním setkání technický ředitel Tatra Trucks Radomír Smolka.

Podle něj půjde zároveň o první velký zrenovovaný exponát v plánovaném novém muzeu Tatry zaměřené právě na nákladní vozy, jež by mělo vyrůst v objektu bývalé slévárny kopřivnického závodu.

Více se dočtete zítra, v úterním tištěném vydání Deníku.