VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na Trúbě se o víkendu hodovalo

Štramberk /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Takzvanou aktivní turistiku se snaží propagovat Valašské království, které vzalo pod svá křídla od jara na pět let štramberskou Trúbu. V sobotu 18. července tak v podhradí Trúby vypukl Hodokvas Valašského krále.

19.7.2009
SDÍLEJ:

Hodokvas Valašského krále ovládl v sobotu 18. července prostory pod štramberskou Trúbou. Foto: Deník/Markéta Kovalová

Štramberská Trúba se o uplynulém víkendu proměnila v jeden velký stůl plný zdravého a chutného jídla. Hodokvas Valašského krále aneb co nám chutná byl další akcí, kterou o prázdninách Cestovní kancelář Valašské království na hradě pořádala. „Děláme pravidelné prázdninové akce s tím, že jsou zaměřené tématicky na určité obory, dnes se akce dotýká zdravého jídla,“ prozradila Michaela Kleinová, programová manažerka Cestovní kanceláře Valašské království.

Zásadní věcí, na kterou jistě nezapomene žádný účastník sobotního hodokvasu, byla pohanka. Hrstku pohanky totiž obdržel přímo od mlynáře Zdeňka Šmajstrly z Kopané u Frenštátu pod Radhoštěm každý návštěvník. Od něj mohli lidé ochutnat nejen nevařenou pohanku, ale také křupky, pomazánky či buchty z pohanky. „Recepty na jídla, která zde lidé ochutnají, si mohou zájemci odnést domů a vlastnoručně je vyzkoušet,“ uvedla Michaela Kleinová.

Valašské království nezapomnělo ani na děti, pro které byla připravena soutěž v rozpoznávání potravin se zavázanýma očima. „Podle chuťových vjemů děti hádají, co mají v puse,“ upřesnila Kleinová. Co však zaujalo děti mnohem více byla keramická dílna. Zde si mohly jak děti, tak i dospělí vyzkoušet práci na hrnčířském kruhu. „Lidé si zde můžou vyrobit talíř, na který to dobré a zdravé jídlo přijde naložit,“ pousmála se Kleinová.

Pánové pak zřejmě nejvíce ocenili možnost stáčení domácího piva. „Kdo bude mít po jídle žízeň, může si vyzkoušet, jak se dá i doma na koleně vyrobit s ingrediencí, které se dají přes internet objednat, pivo,“ doplnila další bod sobotního programu Kleinová. Současně dodala, že kdo měl i po požití zdravého jídla stále pocit prázdného žaludku, mohl si pochutnat na grilovaných specialitách.

Podle slov Kleinové odstartovala sobotní akce v 9 hodin dopoledne a pokračovala tak dlouho, co to sluníčko dovolilo. Valašské království se prý snaží pořádat podobné akce na Trúbě tak, aby si z nich každý návštěvník odnesl výjimečný zážitek. „Nechceme, aby si lidé pasivně pouze prohlédli Trúbu. Proto budeme pořádat již druhou srpnovou sobotu další akci nazvanou Hradní hry. Všichni, co rádi soutěží, se budou moci zúčastnit netradičních disciplín jako je přetahování lanem či zatloukání hřebíku,“ nastínila Kleinová. „Prostě tady na Trúbě budeme nejen jíst a hodovat, ale také sportovat,“dodala na závěr.

Autor: Markéta Kovalová

19.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rychlovlak. Ilustrační foto.

Proč nejezdí vlaky rychleji

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
12

OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

S bagrem a hráběmi na pstruhy. Ryb pak přibylo

Ochránci přírody společně s lesníky a rybáři vytvořili v Beskydech umělá trdliště a školky pro pstruhy.

Na Severce budou mít lanovou dráhu

Pokud všechno vyjde, bude Ski areál Severka prvním v Těšínských Beskydech (nepočítáme-li Javorový), kde budou mít lanovou dráhu. O její vybudování majitel usiluje už několik let. Zdá se, že by se stavba konečně mohla pohnout kupředu.

Borůvky u Pradědu mizí pod křovinořezy

Do nejvyšších partií Jeseníků vyráží v těchto týdnech parta s křovinořezy. V chráněných lokalitách sekají borůvčí.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Dva lidské životy si vyžádala nehoda na dálnici nedaleko obce Kujavy na Novojičínsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení