Milovníci starých motorek si dali sraz v areálu trojanovického památníku již posedmé. Tentokrát přijeli na Volnou pohodovou jízdu historických motocyklů „Po valašskych kopcach" ve stopě Cross country Trojanovice, při níž absolvovali asi devadesátikilometrovou okružní trasu po Beskydech.

Hlavně o motorkách

Letošní setkání pořádaly ČKHM Ostrava, Vetrán klub Náměšť nad Oslavou, jeho valašská sekce Zašová, a Obecní úřad Trojanovice. Také tam se na nějakou chvíli rozebíralo téma vyhořelé jídelny Libušín na Pustevnách, a to ve chvíli, kdy organizátoři setkání Bohuslav Pavliska a Bedřich Prášek procházeli mezi účastníky s pokladnou na dobrovolné příspěvky na obnovu Libušína.

Pak už to bylo hlavně o motorkách. „Letos je o něco málo méně účastníků než loni, ale jsou tady Roman Michalík, oba Kotrlové, Mira Hanáček všechno motocyklové pojmy. Začínají s námi jezdit, takže je to výborné," pochvaloval si Bohuslav Pavliska a dodal, že loni vyjížděli na Ondřejník, letos na Gruň. Možná uvidíme Tatry," poznamenal.

Krátce před startem přivítal všechny přítomné Werner Knapp, předseda Classic Motor Sport Clubu, jenž poděkoval pořadatelům a obci Trojanovice. „Máme záštitu pana starosty Novotného z Trojanovic a konstatovali jsme, že by bylo hodně špatné, kdyby tady měla tato akce zaniknout," zmínil se mimo jiné Werner Knapp

Návrat do českých luhů a hájů

Starosta Trojanovic Jiří Novotný všechny ubezpečil, že z ochranářského pohledu na krajinu je vše v pořádku.

„Myslím si, že tyto akce jsou potřebné a k památníku patří. Je to úžasné," řekl Jiří Novotný a poděkoval organizátorům akce.

Potom starosta Novotný požádal všechny účastníky o společné foto a popřál jim bezpečnou a klidnou jízdu. Ladislav Měrka, který přijel jako partner z Veterán enduro clubu z Náměšti nad Oslavou, vyslovil uznání majitelům strojů a přání, aby se motocross a podobné závody opět vrátily do českých luhů a hájů.

Po krátké chvíli se nad silnicí před trojanovickým památníkem zvedl oblak dýmu a báječní muži a ženy na báječných strojích vyrazili na cestu.