„Chceme upozornit veřejnost a tlačit potenciální klienty do toho, aby sami začali zkoumat, jestli se jim něco mění na kůži takovým způsobem, že je potřeba zajít ke kožnímu lékaři nebo onkologovi na kontrolu těchto znamének,“ zmínil se Petr Arenberger, předseda České dermatologické společnosti, který se akce osobně zúčastnil i jako vyšetřující lékař.

Vedoucí KOC Nový Jičín Renata Soumarová upozornila, že trend v růstu počtu nádorů, hlavně zhoubného melanomu, který patří mezi nejzhoubnější nádory vůbec, je stále vysoký a vzrůstá. „I když je nutno říci, že úmrtnost je po celou dobu stejná. Akcí se snažíme upozornit na primární prevenci a v rámci této kampaně jednak upozornit na nebezpečí nadměrného slunění a také zachytit včas možný výskyt zhoubného nádoru,“ doplnila vedoucí cen〜tra svého kolegu.

Přišlo hodně lidí

Zájem o vyšetření byl opravdu velký. Do čtyř vyšetřoven postupně přišlo více než dvě sta pacientů, zhruba padesát lidí si navíc nechalo provést rozbor krve. Někteří pacienti skutečně hned dostali pozvánku na další vyšetření, jiní odcházeli s úsměvem poté, co slyšeli z úst lékaře, že je vše v pořádku.
Jednou z takových byla také Ludmila Vojáčková z Nového Jičína. „Šla jsem se znaménkem. Měla jsem obavu, ale dopadlo to dobře. Paní doktorka si mě objednala na říjen, kdy to odstraníme. Sice to prý nevypadá na něco nebezpečného, ale pro jistotu,“ uvedla žena s tím, že by přišla na kontrolu, i kdyby se nekonala zmíněná akce. Ta jí ale pomohla sebrat odvahu.

Petr Arenberger se ve středu mimo jiné zmínil také o tom, že rizikoví pacienti jsou ti, kteří mají více než padesát mateřských znamének, mají v rodině někoho, kdo už měl nějaký kožní nádor nebo mají světlou kůži a jsou citlivější vůči ultrafialovému záření. „V těchto situacích je dobře, když pravidelně navštěvujeme lékaře. Když se nám podaří takový rozjíždějící se nébus zachytit včas, což je obrovská výhoda digitální dermatoloskopie, tak je pacient naprosto vyléčen, bez rizika,“ dodal Arenberger.

Melanomová poradna KOC Nový Jičín funguje od roku 2005. Součástí týmu je dermatolog, onkolog, histopatolog a chirurg. „Tento tým rozhoduje o tom, co se má odstranit a co může zůstat,“ poznamenala Renata Soumarová a doplnila, že za dobu, co poradna funguje, odhalili 350 kožních nádorů, z toho 152 bylo maligních melanomů.

Z velkého zájmu měl zřetelnou radost také Jaroslav Pánik, ředitel Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, který by rád dělal podobných akcí více. „Je sympatické, že tato akce má každoroční pokračování. Je to nepochybně přínos komplexního onkologického centra obyvatelům zdejšího regionu. Do budoucna budeme hledat možnosti, jak rozšířit tyto preventivní akce, aby se možné nákazy podchytily v zárodku. Léčba by tak byla levnější a lidé by žili déle,“ uzavřel Pánik.