Přijíždím krátce před začátkem jubilejního ročníku, parkuji, jako vždy u pole, a vydávám se z kopce dolů k rybníkům. Vyhrává muzika, po chvíli přichází „organizační štáb", v čele se starostou Bítova Tomášem Richterem, a za pár minut vše začíná. Otázku, která mi zní v hlavě, čím že budou ty desáté hry jiné, mi vzápětí zodpovídá dění kolem.

Muži in rybník

Postupně se představuje osm soutěžních týmů, což je jednoznačně rekordní číslo. „Letos je silná konkurence, i proto, že jsou dobré ceny – tablety, stan pro čtyři osoby a tak," říká mi Tomáš Cabuk, jenž soutěží za MIR, odnož slavných MIB – Men in Black, neboli Mužů v černém. Tito bítovští jsou Muži in rybník. Mají stylový nástup, podobně jako třeba Vodní skřítci, což je ryze dívčí družstvo.

Vodnické hry v Bítově.

Nic se ale nevyrovná příjezdu Mafie. Ozbrojení pánové v šedavých oblecích vystupují z auta, obhlížejí terén a poté ze zadních dveří vystupuje „kápo" a dává pokyn. Dvojice mafiánů otevírá kufr, vytahuje z něj mrtvolu a hází ji do rybníka. Působivostí se tomu vyrovná snad už jen nástup Cvičených zelených čolků. Vzezření členů družstev s názvy Ma-mut, Avataři, Šmoulové i Retroveteráni vodnických her jen potvrzuje, že fantazie letos neznala překážek.

V neckách na kraj světa

Ale to už moderátor vyzývá k losování a po chvilce začíná první disciplína – štafetový závod na vodnickém kole. Zhruba polovina soutěžících je mokrá už po skončení této soutěže, a to na účastníky čekají ještě dvě disciplíny – Vodní kočičáci a lovení dušiček a V neckách na kraj světa.

Bavím se stejně dobře jako desítky lidí, jež mezitím zaplnily okolí rybníka, až do chvíle, kdy musím odejít. Šlapu nahoru do kopce, za zády mi zní hudba mísící se se smíchem a v uších mi zní slova starosty z loňského roku, kdy mi vysvětloval, že než aby si pozvali komedianty a kapely, tak se raději takto zabaví sami. Jak je vidět, funguje to. Letošní rekordní počet družstev to dokazuje. Možná, že jich je tolik kvůli kvalitním cenám, na které letos přispívala hlavně obec. Tablety pro každého člena vítězného družstva jsou určitě dobrou motivací. A o tom, že bítovské Vodnické hry jsou o pobavení se, svědčí i to, že členové posledního družstva dostanou rovněž tablety – šumivé.

Vodnické hry v Bítově.