Kopřivnická společnost Tatra Trucks má v letech 2020 až 2042 pro Armádu České republiky (AČR) vyrobit 62 speciálních vojenských vozidel Titus. Vládní kabinet o tom rozhodl tento týden v pondělí 24. července.

„Je to poprvé za posledních několik desítek let, kdy český výrobce pro českou armádu vyrobí sofistikovanou obrněnou techniku světové kvality, která byla vyvinuta domácími specialisty na českém podvozku,“ řekl Petr Rusek, předseda představenstva společnosti Tatra Trucks.

Armádní vozidla kopřivnická automobilka vyrobí ve třech provedeních. „Z celkového počtu bude šest kusů připadat na verzi velitelsko-štábní, 36 vozidel bude spojovacích a 20 vozidel pak v provedení místo koordinace palebné podpory (MKPP),“ vysvětlil dále Andrej Čírtek, mluvčí Tatra Trucks. Součástí kontraktu bude i logistické a výcvikové zabezpečení, tedy dílenské a servisní soupravy i náhradní díly, a také školení a výcvik techniků i obsluh vozidel.

Ilustrační foto
Do nového muzea Tatry poputují miliony

„Armáda ČR je v současné době vybavena v dané oblasti již zastaralou technikou, která vyžaduje obměnu, díky nové technice dojde k rozšíření a zrychlení schopností velení a řízení nasazených jednotek. To vše se pak pojí především se zásadní generační obměnou komunikačních a informačních systémů,“ řekl náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář.

Naposledy dostala tuzemská armáda obrněnou bojovou techniku vyvinutou a vyrobenou na našem území s českým podvozkem v 60. a 70. letech minulého století. Jednalo se o obrněné transportéry OT-54 SKOT a houfnice DANA.

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks patří k významným zaměstnavatelům na Novojičínsku. Ilustrační foto.
Tatra má za sebou úspěšný rok. Navýšila tržby, zisk i výrobu

Konkrétně vozidla Titus bude Armáda ČR využívat také v zahraničních misích, a to i v rámci integrovaného záchranného systému, kde mohou plnit funkci mobilních komunikačních a řídících prostředků v případě krizových situací.

„Výrobou vozidel TITUS tak společnost TATRA TRUCKS, potažmo český obranný průmysl dokazuje, že je opět schopen české armádě zajišťovat dodávky špičkové bojové techniky světových parametrů,“ dodal mluvčí kopřivnické automobilky.