Úklidové práce po bleskové povodni probíhají nejen v zastavěném území, ale také na tocích řek a potoků, kde se velká voda taktéž vyřádila dosytosti. Správa Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Poodří oslovila Český svaz ochránců přírody (ČSOP) s nabídkou na likvidaci naplaveného odpadu v tocích Odry, Jičínky a Zrzávky. V minulém týdnu se tato akce rozjela a nutno říct, že s nemalými výsledky.

CHKO Poodří sehnalo na tuto akci grant z programu Péče o krajinu. Peníze slouží také jako plat asi patnácti brigádníkům. „Jsem velmi spokojen. Je to příšerná práce, za den vytáhnou asi třicet pneumatik. Ty jsou navíc zaplněné bahnem. Nejedná se o pneumatiky pouze z osobních aut, ale také z náklaďáků a traktorů,“ sdělil vedoucí Správy CHKO Poodří. To potvrdila i Eva Bartošová z ČSOP Studénka, která v lokalitě za Kunínem na Jičínce uklízela společně s dalšími brigádníky. „Máme dokonce tým lidí na raftu, kteří vysbírávají odpadky přímo z Odry. Každým dnem najdou kolem dvaceti pneumatik,“ doplnila. „Nacházíme také popelnice, dětské hračky, barely, a to i plné, nebezpečný odpad a potom hodně igelitu a sáčků.“

Situace přímo na místě vypadala i po dvou měsících po povodni velmi neutěšeně. Mezi polehlým obilím se ukrývaly zbytky vozidel, nádob, naplaveného dřeva a další, občas těžce idnetifikovatelné kousky. Pár desítek metrů od Jičínky ležely zbytky dříve nejspíše ovce, jež buďto nestačila utéct, nebo ji sem už mrtvou zanesla voda. „Našli jsme tady taky včelí úl, ale ten už byl hodně v rozkladu a hrozně smrděl, protože se do něho daly housenky a jiný hmyz,“ popsala situaci brigádnice Petra. Příroda bezelstně klade pracantům do cesty houfy komárů, kopřivová pole či úmorná vedra, která se v okolí vodního toku podobala podnebí deštného pralesu. „Nejhorší jsou ta místa, kde se Odra o něco zastavila a ty odpady se zasekly o stromy a keře například pod Jeseníkem a Kunínem,“ nastínila Bartošová.

To, že podobné scenérie jsou k vidění i v jiných lokalitách, potvrdil i Petr Orel, předseda Základní organizace ČSOP Nový Jičín. „Naplavený odpad byl skoro všude a ještě stále je. Jsou toho obrovská množství. Co se týče nepořádku, tak ten byl všude okolo Jičínky a Zrzávky, ale už se hodně vyčistilo. Stále jsou na Odře taková místa, kde je spousta odpadu, ale nevím, kdy se k tomu někdo dostane,“ rozvedl Orel.

V pracích se bude pokračovat nejspíše až do konce října i přesto, že většina brigádníků je z řad studenstva, které musí v září opět do lavic. „Na jaře začneme znovu, až to vystoupí z vyhnilé a vymrzlé vegetace,“ naznačil Bartoš.