Znají to asi všichni. Dotěrný prodejce v nažehleném obleku vás zastaví na ulici nebo zazvoní u dveří a neohroženě odříkává svou naučenou říkanku o superlativech daného produktu. Může to být elektřina, plyn, deky, pojištění, mobilní operátoři, parfémy či mnoho dalších produktů, kterých neustále přibývá. Mnohdy před nimi není úniku. Navíc se také zvyšuje počet lidí, kteří prodejcům podlehnou a produkt si koupí, a až pak zjistí, že zdaleka nebyl tak výhodný, jak si původně mysleli a jak jim tvrdil prodejce. Jenže bývá pozdě… Proto se některá města rozhodla bránit své občany a chystají vyhlášky, které by podomní prodej zakazovaly.

Tento návrh padl také na posledním loňském zasedání zastupitelstva v Odrách. Přišel s ním zastupitel Jiří Václavík, jenž přítomné informoval o tom, že jej nedávno před oderským marketem obestoupili tři dotěrní lidé, nabízeli mu voňavky a nedali se odbýt. S Václavíkem souhlasil také tajemník Oder Petr Mlčoch, který jeho návrh kvitoval. „Pan Václavík mě předběhl asi o měsíc. Nejsem příznivcem zbytečného počtu vyhlášek, ale v tomhle případě jsem opačného názoru. Já osobně jsem vyhodil chlapa, který mi chtěl prodávat elektriku. Volal jsem na něj policii, protože byl neuvěřitelně špinavý, neuměl česky a rval se mi do baráku. Já jsem si s ním poradil, ale co někdo starší?" připomněl palčivý problém Mlčoch.

Také Jaroslav Zdražil, ředitel Oderské městské společnosti, která má na starosti i městské byty, prohlásil, že podomní prodejci jsou pro ně velký problém. „Těch prodejců elektřiny a plynu je hodně. Oni ty lidi tak doblbnou, že podepíšou smlouvu na tři roky. Teď jsme třeba museli vystěhovat neplatiče, který měl elektřinu u jiné firmy, než je ČEZ, a nemůžeme ten byt nikomu přidělit, protože ta firma potřebuje vypovězení smlouvy od toho, kdo podepsal smlouvu," řekl. Jaroslav Zdražil ještě dodal, že v takovém případě ho tam ČEZ zkrátka nepřipojí.

Město by se při tvorbě vyhlášky mohlo inspirovat třeba ve Vsetíně nebo Šumperku, kde ji schválili teprve nedávno. „Je jedno, ke kterému datu to přijmeme. Podíváme se na ně, zhodnotíme a zkusíme najít nějaké řešení. Když tu vyhlášku přijmeme, tak to bude jednoduché, ale potom ta vymahatelnost bude problematická. Budeme muset volat městskou policii…" dodal ještě tajemník Mlčoch.

A co vy čtenáři? Jste pro omezení podomního prodeje ve vašem bydlišti? HLASUJTE V ANKETĚ!

Nakonec se zastupitelé dohodli, že živnostenský úřad s městskou policií připraví návrhy vyhlášky, která by případně podomní prodej v Odrách zakázala.

A co ostatní města okresu?

Nejdál je v tomto případě Bílovec. Tajemník města Rostislav Musila Deníku řekl, že znění vyhlášky je nachystané a čeká na schválení. „Máme již připraven návrh, který se bude projednávat v únoru na zastupitelstvu města. Počítáme s tím, že bude platit od března. Obecně platí, dle zákona o přestupcích, že kdo porušuje obecně závazné vyhlášky, tak se vystavuje sankcím, které jsou peněžité," informoval Rostislav Musila.

Vyhlášku o zákazu podomního prodeje však nemá třeba Kopřivnice, Fulnek ani Štramberk. „Takovou vyhlášku nemáme. Momentálně to není největší problém Štramberka, takže momentálně ji nepřipravujeme, ale sledujeme to a díváme se po okolí, jak to řeší jinde, protože to problém je," řekl starosta Štramberku Jan Socha.

Omezení domovního prodeje se netýká také Nového Jičína, kde se tento návrh doposud na půdu zastupitelstva nedostal. Nicméně radnice pro občany města, a především seniory, pořádá již pět let pravidelné semináře. Ty se konají pod hlavičkou Sdružení na obranu spotřebitelů každou třetí středu v měsíci a zájemci se na nich mohou poradit s pracovníkem České obchodní inspekce. „Městská policie chystá pro letošník rok kurz sebeobrany pro seniory. Jedná se o blok osmihodinových přednášek, rozvržený do pěti sobot v roce, a součástí bude mimo jiné i přednáška na téma Jak odmítat domovní prodejce a tak dále," sdělila Marie Machková, mluvčí novojičínské radnice. Podobné přednášky proběhly také v oderském domě s pečovatelskou službou.

SIMONA MIKŠOVÁ