Probíhající rekonstrukci kaple svaté Rodiny se minulý týden věnovali také oderští zastupitelé. Kamila Ambrožová, vedoucí odboru rozvoje města, na úvod přiblížila financování stavby. Město podalo v první polovině roku žádost o dotaci, dostalo se však pouze do náhradních projektů. „Následně jsme byli v září osloveni, že se máme vyjádřit, zda chceme, aby byl projekt dotačně podpořen, protože změnili systém hodnocení," uvedla.

Dotace by ale místo původních 85 procent činila pouze 25 procent a město by muselo v letošním roce profinancovat dotačně uznatelné náklady. „Dotace by proto činila asi sto, maximálně 175 tisíc korun. Rada tedy doporučila zastupitelstvu, abychom od žádosti o dotaci odstoupili," doplnila vedoucí odboru s tím, že oprava kaple si vyžádala mnoho stavebních změn.

Musela být vypracována nová projektová dokumentace i rozpočet stavby, což její průběh značně ovlivnilo. Město proto bude hledat v jiných programech, jež by na rekonstrukci kulturní památky poskytly dotaci.

„Oderská sixtinská kaple"

Zastupitelé se rovněž zabývali barokním malovaným stropem z 15. století, který původně už neměl existovat. „Je nutné ho zachránit," konstatovala Kamila Ambrožová.

Město proto nechalo zpracovat dva restaurátorské záměry na jeho obnovu. Oba se pohybují v obdobných nákladech, kolem jednoho milionu korun, avšak každý má jiné řešení.

„První záměr navrhuje zanechat strop a restaurovat ho na místě, což by celou stavbu prodloužilo, druhý doporučil sundání stropu, jeho očíslování a převezení do restaurátorské dílny," vyjmenovala vedoucí odboru rozvoje města.

Jelikož situace vyžadovala okamžité řešení, shodli se zastupitelé na tom, že výhodnější bude strop sundat a převézt jej do restaurátorské dílny. „Kdyby strop restaurovali na místě, enormně by se protáhla oprava kaple, takhle bude namontován dodatečně," podotkl starosta města Libor Helis. Odry chtějí navíc požádat o dotaci na restaurátorské práce.

Zastupitele Ivana Žárského poté zajímalo, zda je hodnota stropu opravdu natolik velká, že jej musí město restaurovat. „Není jiná, levnější varianta? Třeba dát ho do muzea?" otázal se zastupitel. Alena Buczková, vedoucí odboru kultury a školství, odvětila, že městu není v souvislosti s opravou kaple nic nařizováno, vše závisí na domluvě vlastníka, tedy města, s památkovou péčí. „Pokud by město nemělo peníze a strop jen sejmulo a někde uložilo, nemohli bychom s tím nic nadělat," doplnila vedoucí a upozornila na rok 1966, kdy národní výbor rozhodl o odstřelu místního zámku, a to i přes odpor památkářů. „Památkové hodnoty musíme chránit a zachovávat," uzavřela debatu Alena Buczková.

Zastupitelé se nakonec shodli, že chtějí strop zachránit, a tak se již brzy přestěhuje do restaurátorské dílny.