„Od občanů jsme dostali podněty, na jejichž základě jsem vyzval stavební úřad, aby neprodleně provedl zabezpečovací práce, které zajistí, aby v souvislosti s hrobkou a jejím současným stavem nedošlo k nějakým problémům,“ uvedl již dříve kopřivnický starosta Miroslav Kopečný.

Do konce letošního října bude provedeno čištění, defekty na objektu budou injektovány minerálními plnivy, staticky narušené prvky budou vyrovnány. 

Schustalova hrobka
Schustalovu hrobku opraví město

„Dojde také k doplnění chybějící části v umělém kameni a na závěr bude vše barevně sjednoceno,“ upřesnil starosta .

Radnice k opravě přistoupila i přesto, že hrobka, která se nachází na starém kopřivnickém hřbitově, není v jejím majetku a patří žijícím potomkům rodu Schustalů.

„Objekt se nachází na městském pozemku, patří ovšem žijícím potomkům rodu Schustalů. Naším úkolem je proto je najít, kontaktovat a na další správě rodinné hrobky se s nimi pokusit domluvit,“ vysvětlil Miroslav Kopečný.

Rodinnou hrobku, postavenou na starém hřbitově v podobě novogotické hřbitovní kaple, vybudoval pro továrnickou rodinu Schustalů v roce 1891 novojičínský stavitel Heinrich Czeike. Stavba vyniká kombinací režného zdiva s velkolepě pojatým průčelím opatřeným pilíři s věžovými fiálami. V podzemní hrobové komoře, rozšířené v roce 1923 o další prostor, jsou uloženy ostatky deseti příslušníků rodiny Schustalů.

Velkoobjemový kontejner. Ilustrační foto.
Kam s tím odpadem? V Kopřivnici od září odpoví novou službou