Jednu z nejkrásnějších a nejcennějších staveb na Masarykově náměstí a vůbec v celém Novém Jičíně pokrylo před pár dny lešení.

Důvodem jsou rekonstrukční práce, které mají budově známé jako Stará pošta, postavené v šestnáctém století v renesančním slohu, navrátit její opětovný lesk.

OPRAVY ZA TŘI MILIONY

Kromě nové fasády se dominanta novojičínského náměstí dočká také obnovy střechy a krovů, a dojde také k výměně klempířských prvků. Opravy se však nedotknou pouze vnějšího pláště, renovací projdou také vnitřní prostory objektu.

„V interiéru se budou sanovat omítky, podlahy, dveře a některá okna," vyjmenovala plánované zásahy tisková mluvčí novojičínské radnice Marie Machková a dodala, že rekonstrukce přijde na téměř tři miliony korun. Při financování oprav ale městu pomůže finanční injekce v podobě bezmála sedmisettisícové dotace z ministerstva kultury.

Tesaři z firmy Teslice CZ začali v pátek 16. června 2017 s roubením "nové" chaty Libušín na Pustevnách.
Libušín se po třech letech vrací na Pustevny

Celá rekonstrukce bude navíc probíhat pod drobnohledem pracovníků Národního památkového ústavu. A jak zdůraznil Michal Hub z odboru majetku, rozvoje a investic novojičínského městského úřadu, uměleckohistorické hodnotě této historické stavby budou podřízeny také veškeré stavební postupy.

Současný vzhled dvoupodlažního domu Staré pošty se od dob svého postavení v mnohém neliší. Vypadá prakticky v takové podobě, v jaké ho nechal v 60. letech 16. století vybudovat novojičínský měšťan a purkmistr Ondřej Řepa. Od té doby prošla budova výraznou obnovou pouze jedenkrát. „Zásadní rekonstrukce proběhla akorát v sedmdesátých letech dvacátého století, kdy byly v podkroví zřízeny kancelářské prostory," potvrdil Michal Hub. Dodal, že v současné době má v historickém objektu své zázemí Městské kulturní středisko, jehož součástí je i výstavní síň Stará pošta, Coffeemusicbar a klub Galerka. Fungování těchto zařízení však stavební práce, které by měly podle informací radnice trvat do konce srpna, nijak neohrozí.

PROGRAM NA NÁMĚSTÍ REKONSTRUKCE NEOMEZÍ

Stejně tak by v centru města neměl být omezený ani program oblíbeného kulturního léta. „Realizační firma byla také poučena, že prostor na náměstí neslouží k parkování, pouze k nakládce a vykládce materiálu na dobu nezbytně nutnou," poznamenal starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák a pokračoval: „Opravné práce se budou korigovat i s ohledem na program Novojičínského kulturního léta, které v centru města probíhá."

Unikátnost této kulturní památky dokládá i fakt, že se před čtyřmi lety objevila Stará pošta spolu s farním kostelem Nanebevzetí Panny Marie na speciální poštovní známce, kterou u příležitosti 700 let Nového Jičína vydala na popud novojičínské radnice Česká pošta. Jednalo se o vůbec první známku o městě.

Busta generála laudona v Novém Jiíčně.
Na počest Laudona město pořídí novou bustu. Nezaplatí ani korunu