Přeshraniční spolupráce spojila Nový Jičín se 170 kilometrů vzdáleným Oravským hradem, respektive se zástupci Oravského muzea. Cíle jsou dva: zvýšit atraktivitu historické památky ležící nedaleko Dolného Kubína a zároveň propagovat za hranicemi město klobouků.

Ve slovenském Žilinském kraji mají na přilákání turistů i plťe – tedy vory, se kterými je vozí po řece. Výhled mají například na Oravský hrad.

„Projekt, financovaný Evropskou unií, vznikal v rámci programu přeshraniční spolupráce České a Slovenské republiky.

K dohodě došlo v Polsku

Město Nový Jičín je partnerem a garantem slovenského projektu, který má zvýšit atraktivitu Oravského hradu. Nový Jičín tím zase získá bezplatnou propagaci turisticky a historicky atraktivních míst ve městě," vysvětlila mluvčí radnice Marie Machková.

Jak a kde ke vzájemné pomoci došlo, vysvětlila Radka Bobková, vedoucí novojičínského návštěvnického centra. „Se zástupci Oravského muzea, pod které hrad spadá, jsme se setkali na veletrhu cestovního ruchu v Polsku. Tam jsme se dohodli na společném projektu."

Slováky nadchla inline dráha

Do Nového Jičína už zavítala delegace ze Slovenska, aby na vlastní oči viděli to, co snad jednou bude i součástí okolí Oravského hradu. Z oddychových a sportovních zón je nejvíce zaujaly dřevěné hrací prvky na hřištích, in-line bruslařská dráha a skateboardová rampa. „Záměrem slovenské strany bylo vybudovat po našem vzoru zónu k aktivnímu využití volného času," dodala Bobková.

Propagace města

Také Oravský hrad, který ročně navštíví 360 tisíc turistů, bude pomáhat Novému Jičínu, konkrétně v propagaci. „V informačním centru pod hradem se promítají filmy o našem městě, k dispozici jsou informační letáky, mapky. Visí tam náš logotyp i znak. Je to pro návštěvníky hradu naše pozvánka do Nového Jičína," dodala na závěr Radka Bobková.