Že se jedná o samici, zjistili pracovníci bartošovické záchranné stanice, společně se slovenským kolegou Metodem O Anežku je v hnízdě vzorně postaráno. Mládě prošlo také vážením.Mackem, minulý týden při kontrole mláděte a hnízda. „Metod Macek, který celý náročný výstup zajišťoval, následně konstatoval, že mládě je samičího pohlaví, zdravotně zcela v pořádku a vyvíjí se optimálně," potvrdil dobré zprávy Petr Orel, vedoucí bartošovické stanice, jež zajišťuje unikátní projekt návratu orla do přírody. Orlice dostala symbolické jméno Anežka. V pěti týdnech vážila dvě a půl kila a dostala odečítací kroužek. Zároveň ornitologové zjistili, že v hnízdě je dostatek zbytků potravy, a tak velká radost všech zasvěcených v projektu určitě hladem netrpí.

Orlí pár, původně ze Slovenska, hnízdí na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje v lokalitě vojenského prostoru Libavá. Kde přesně, ochranáři z logických důvodů neuvádějí, nicméně o dění v hnízdě mají velmi dobré informace. „Abychom získali co nejpřesnější přehled o potravě orlů skalních na tomto hnízdě, byla současně u kmene nad hnízdem nainstalována malinká kamera, pomocí které budeme moci dění na hnízdě monitorovat, a po ukončení hnízdění vyhodnotíme složení potravy co nejpodrobněji," vysvětlil Petr Orel.

Trvalo to sedm let od spuštění projektu a více než sto let, než se na území České republiky vylíhlo mládě orla skalního. Přitom byli realizátoři projektu již několikrát blízko. První neúspěšné hnízdění na Moravě zaznamenali již v roce 2010, následně pak v roce 2011. „Loňský rok byl naopak velmi špatný. Zmizením orlího páru Davida a Filomény a zástřelem samce Urbana jsme zaznamenali nenahraditelné ztráty," připomněl smutné chvíle šéf stanice.

Úspěšný orlí pár nepochází z mláďat, která bartošovická stanice vypustila do volné přírody, ale jde o čtyřleté jedince narozené na Slovensku. „Samice, kterou jsme pojmenovali Libavá, se narodila v Nízkých Tatrách a samec Slávek pochází z Malé Fatry. Tento mladý pár se úzce navázal na v loňském roce vypuštěná mláďata, několik měsíců s nimi trávil na vypouštěcí lokalitě a následně obsadil hnízdo po Filoméně a Davidovi," uvedl před časem Petr Orel. Ten dále upozornil, že samci zpravidla pohlavně dospívají v pěti až šesti letech, tento pár je ale důkazem, že i čtyřletí jedinci mohou být zcela vyzrálí.