Proč se právě v tomto muzeu bude hovořit o této citlivé stránce dějin Českého národa? „Jedním z důvodů je samozřejmě to, že Odry bývaly součástí Sudet, a pak také to, že právě v Odrách byla ta odbojová činnost ve čtyřicátých letech ze strany německé části místního obyvatelstva hodně aktivní,“ vysvětlil kurátor muzea Zdeněk Orlita.

První akcí bude přednáška Jiřího Kociana z Ústavu pro soudobé dějiny v Praze, a to na téma Odsuny německých odpůrců nacismu z Československa po roce 1945. Začátek je naplánován na 5. dubna v 15 hodin v prostorách Muzea Oderska na Kostelní ulici v Odrách. Mluvit se bude o osudech německých antifašistů z Československa, jež se různými způsoby podíleli na protinacistickém odporu nebo byli nacistickým režimem za své postoje pronásledováni, a o tom, jak vypadal jejich život po roce 1945, kdy byla v zemi silná protiněmecká nálada.

Od 16. dubna do 31. července tohoto roku bude v muzeu umístěna putovní výstava Zapomenutí hrdinové. Výstava je věnována německy mluvícím občanům bývalého Československa, kteří se dokázali postavit nacismu. „Součástí výstavy je i příběh paní Herty Sedláčkové, rozené Stachové, která se v Odrách narodila. Ve čtyřicátých letech, spolu s dalšími, pomáhala válečným zajatcům ze zajateckých táborů. Bohužel byla i s matkou prozrazena, pozatýkali je a připravili i poměrně velký monsterproces se „zrádci říše“. Ale potom, jak se fronta začala posunovat na západ, se od procesu upustilo. Nicméně, její maminka spáchala ve věznici v Novém Jičíně sebevraždu, tím pádem zabránila dalšímu vyšetřování, a zachránila tak životy mnoha dalších lidí,“ nastínil jeden z osudů odpůrců fašismu kurátor Orlita.

Poslední dubnovou přednáškou na toto téma bude Vysídlení sudetských Němců z Československa: geneze, průběh a perspektivy výzkumu. S tímto tématem přijede do oderského muzea 18. dubna na 16 hodin Adrian von Arburg z Historického ústavu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Na programu je přehledné zmapování okolností a motivů, které vedly k nucenému vysídlení drtivé většiny německy mluvících obyvatel z českých zemí po roce 1945.