Hlavní město Rakouska, Vídeň, bylo poslední únorový víkend v obležení tanečníků a tanečnic z celkem čtrnácti zemí světa. V prostorách vídeňského hotelu Pyramide se uskutečnil další ročník mezinárodní soutěže, který je každoročně pořádaný v rámci tanečního festivalu.

Do slavného města valčíků zavítala také osmičlenná výprava tanečníků skupiny Thara DC z Kopřivnice, která reprezentuje kopřivnické Taneční centrum Relax. Pozvánku na akci Dance Festival Vienna 2016 získali díky svým úspěchům v uplynulé sezóně.

Na třech pódiích se postupně vystřídali soutěžící všech věkových kategorií, od pětiletých tanečníků až po ty dospělé. „Po mnoha letech účastí se nám dostalo cti tančit za záře reflektorů také pod prosklenou střechou v nádherném prostředí obrovské zimní zahrady vídeňského hotelu Pyramide," pochvalovala si krásné prostory hotelu vedoucí Tanečního centra Relax Kopřivnice, choreografka a tanečnice Mirka Břusková. Mezinárodní odborná porota zhlédla během víkendových dnů na šest set choreografií nejrůznějších žánrů, a to od klasického baletu, artových disciplín, až po orientální tance, ohnivé flamenco či hip hop a street dance.

Skupina Thara DC natrénovala pro tuto příležitost celkem pět choreografií. Svou premiéru si ve Vídni odbyla také malá tanečnice a velká bojovnice na vozíčku Karolínka Dejová, která se ve velké konkurenci rozhodně neztratila. Skupinové vystoupení dospělých zaujalo porotce natolik, že si z Vídně přivezli nejeden pohár. Vítězný zlatý vybojovali za orientální show Story of Nature v kategorii Belly dance, stříbrný pohár obdrželi za flamenco. Na bronzový stupínek vystoupala rovněž choreografka Mirka Břusková za sólo flamenco dospělých.

„Také holčičky byly úspěšné. Eliška Jeřábková získala zlato za sólo orient a spolu s Karolínkou Dejovou obdržely za choreografii Panenky ocenění za nejlepší taneční duet dětí a vybojovaly také páté místo v nejpočetnější věkové kategorii, a to mezi zcela zdravými dětmi," řekla za Taneční centrum Relax Kopřivnice a Tharu DC Mirka Břusková s tím, že přebírání diplomů probíhalo za burácejícího potlesku publika.

Tato mezinárodní soutěž se každým rokem rozrůstá, je delší a konkurence četnější a obtížnější. Ještě v roce 2014 stačilo tanečníkům a tanečnicím jedno pódium, o rok později přibylo druhé a letošní ročník se konal už na třech pódiích, na kterých se vystřídalo téměř jeden a půl tisíce milovníků tance. Jednotlivých soutěžních klání se zúčastnilo také sedm týmů z České republiky, včetně toho kopřivnického.

Ivana Reková