Místo se bude jmenovat Park Osvobození.

Pod školou nebo U řeky Odry

Název veřejného prostranství parku. Tak se jmenoval jeden z bodů, který ve středu 22. dubna projednávali oderští zastupitelé.

„Na základě úkolu zastupitelstva města předkládáme materiál, kde představujeme návrhy jednotlivých stran na pojmenování tohoto veřejného prostranství," řekla na úvod vedoucí odboru kultury a školství Alena Buczková a poté vyjmenovala jednotlivé návrhy.

Návrhy stran:* KDU-ČSL: Park Osvobození

* ČSSD: Park Osvobození, Park Padlých hrdinů, Park Padlých, Park Pod školou, Park U řeky Odry

* Změna pro Odersko 2020: Park Osvobození, Park Padlých hrdinů

* KSČM: Park 7. května

Ty byly různé, na některých se však politické strany a uskupení shodly.

ČSSD také, mimo jiné, navrhla, aby se park nepojmenovával vztahem k historické události, ale aby se jeho název vztahoval také k danému místu. „Například park Pod školou, park U řeky Odry a podobně," nastínila další možnosti vedoucí odboru.

Park Osvobození

Kromě jednotlivých stran se touto otázkou na své schůzi zabýval i tamní historicko- -vlastivědný spolek. Jeho členové se shodli na tom, že by se park měl jmenovat Park Osvobození.

Právě tento návrh doporučil zastupitelům ke schválení také odbor kultury a školství. Po tomto úvodu zahájil starosta města Libor Helis (Změna pro Odersko 2020) rozpravu. „Měla jsem jiný návrh, ale návrh Park Osvobození budu akceptovat," podotkla zastupitelka Radomíra Grotzmannová (KSČM). Martin Šmaus (ČSSD) naopak navrhl, aby zastupitelé park vůbec nepojmenovávali. Podle něj se jeho nové oficiální jméno neujme.

„Myslím si, že ten park není tak velký, aby se musel nějak jmenovat. Nedovedu si představit, že by se toto pojmenování vžilo," nechal se slyšet zastupitel.

S tím však nesouhlasila Radomíra Grotzmannová. „Já mám zase jiný problém. My se tam každý rok 7. května scházíme, a když píšu pozvánku, tak nikdy nevím, jak mám nazvat místo, kde se sejdeme. Mám napsat park pod hřbitovem, park u řeky? Nikdo by nevěděl, kde to je. Proto chci, aby se park nějak jmenoval. Je tam památník, hrob, tak si myslím, že by se to místo mělo nějak jmenovat," konstatovala zastupitelka.

Zastupitelé se poté pustili do hlasování. Nejprve hlasovali o návrhu Martina Šmause a pro to, aby park zůstal bezejmenným, byli tři zastupitelé, čtyři se zdrželi a dvanáct bylo proti. Následně hlasovali o předloženém návrhu. S tím, aby se park jmenoval Park Osvobození, souhlasilo 17 zastupitelů, dva z nich se hlasování zdrželi.

Nové jméno parku bude veřejnosti představeno již 7. května u příležitosti oslav 70. výročí osvobození města. Uskuteční se tam pietní akt, při kterém bude odhalen také zrekonstruovaný památník padlým hrdinům.