Po řadě diskuzí a rozporů se vedení města v čele se starostou Janem Sochou rozhodlo vyjádřit k situaci s parkováním a možné turisty nejen uklidnit, ale také varovat před možnými nepříjemnostmi.

„Všichni turisté jsou v našem městě vítáni. Zvýšený dopravní provoz a starost vedení Štramberka o bezpečnost místních obyvatel a návštěvníků vedl k regulaci způsobu dopravy a parkování v centru města. Tato pravidla byla po zpracování projektu fundovanou dopravní firmou, několikerém veřejném projednání a veřejném schvalování v zastupitelstvu města zakotvena v Nařízení města," uvádí štramberský starosta ve společném prohlášení s tím, že podstatou nového parkování je to, že historické centrum, cíl turistů, je rozděleno do dvou zón, a v něm je parkování určeno převážně k parkování rezidentů a abonentů. „Pro návštěvníky a turisty jsou vyhrazena hlídaná placená parkoviště a další neplacená, ale také nehlídaná místa k parkování na okraji Městské památkové rezervace s docházkovou vzdáleností pět až patnáct minut k největším atraktivitám města," tvrdí dále starosta.

Není to tak dávno, co ve městě stávkovali podnikatelé a provozovatelé především restauračních zařízení. Důvodem byla to, že ani návštěvníci či strávníci se na náměstí, kde většina podniků sídlí, nemohou auty dostat. Radnice vše vyřešila po svém a pro turisty má radu: „Pokud se návštěvník hodlá ubytovat či zavítat do konkrétní provozovny v centru města, je zapotřebí, aby mu provozovatel předal jednu ze svých abonentních karet a určil mu místo k parkování na svých vyhrazených parkovacích místech. V případě, že návštěvník či turista zaparkuje bez parkovací karty či parkovacího kotouče na místech k tomu určených, vystavuje se postihu v souladu s Nařízením města, které tímto porušil," stojí v prohlášení.

Na závěr vedení města všem návštěvám doporučuje: „Dříve než se pokusíte zaparkovat svůj dopravní prostředek na vámi zvoleném místě v centru Štramberka, bedlivě ve vlastním zájmu sledujte dopravní značení na příjezdových komunikacích, popř. pokynu městského informátora. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím a přispějete ke zklidnění dopravy a bezpečnosti místních obyvatel a jiných návštěvníků. Další informace i s mapou parkovišť jsou na našich webových stránkách města."