Pekaře čeká výzva v podobě nejlepšího makového či tvarohového koláčku, a budou-li se chtít soutěže zúčastnit, musí se do ní během dnešního dne přihlásit prostřednictvím přihlášky, jež je ke stažení na stránkách návštěvnického centra www. icnj.cz.

Porotou bude veřejnost na pátečním jarmarku, který proběhne tradičně na Masarykově náměstí v Novém Jičíně, a nejlepší pekařství se, kromě věcné ceny, může těšit na bezplatnou publicitu v rámci celého Moravskoslezského kraje prostřednictvím návštěvnického centra. 

„Pro ochutnávku je nutné, aby každý pekař upekl koláčky o hmotnosti 40 gramů s makovou nebo tvarohovou náplní," uvedla vedoucí Návštěvnického centra Nový Jičín Radka Bobková. Koláčky budou ochutnávat a pomocí hlasovacích lístků hodnotit návštěvníci jarmarku. „Laičtí degustátoři budou hlasovat anonymně. Po sečtení hlasů bude v 16,30 hodin vyhlášen vítěz soutěže," dodala Bobková.

Novojičínský jarmark se bude konat v pátek od 9 do 17 hodin a nabídne tradiční sortiment výrobků keramiku, svíčky, košíky, dřevěné hračky, koření, sušené ovoce, oříšky, sýry, uzenářské pochutiny a další zboží. Doprovodný program se ponese v duchu masopustního veselí a Klub vojenské historie Harrach 7 připomene osobnost generála Laudona.