O úpravách Komenského náměstí se ve Fulneku mluví už několikáté volební období. Jeho revitalizaci má v plánu i nově zvolené vedení, které proto nechalo zahrnout do rozpočtu na letošní rok 850 tisíc korun na architektonickou soutěž týkající se náměstí.

To se ale nelíbí bývalé starostce, zastupitelce Janě Mocové, jež podala návrh na vyřazení této položky.

„Myslím si, že ta částka je neúměrná," řekla Jana Mocová a argumentovala tím, že podle ní náročnější architektonická soutěž na objekt Mateřské školy U Sýpky vyšla zhruba na 333 tisíc korun.

„Přitom ta soutěž řešila umístění stavby, podobu stavby jako takové, vnitřní vybavení a úpravu zahrady, takže to zadání bylo velice široké. Tak vysokou částku na náměstí nechápu, když vlastně revitalizace jižní strany je hotová a osvětlení, včetně lamp, které bylo projednáno s památkáři, je rovněž vyřešeno," pokračovala Jana Mocová.

Bývalá starostka upozornila, že při jednáních s náměstkem regionální rady zjistili, že dotace na revitalizace náměstí už byly vyhlášeny v letech 2003 až 2007, a teď se s jejich vyhlášením nepočítá.

„Město tuto nabídku bohužel nevyužilo, a tím pádem není v dohledné době šance, abychom fulnecké náměstí revitalizovali z dotace," podotkla Jana Mocová.

Zastupitelka Jana Mocová poukázala na to, že předpokládané náklady na revitalizaci náměstí jsou podle odborníků zhruba 70 až 100 milionů, což město nemůže zvládnout z vlastních zdrojů.

„A jelikož dotace z Evrpopské unie nebudou ani v dalším plánovacím období a ani ministerstvo nebude vyhlašovat dotační titul na revitalizace náměstí, tak dávám návrh, aby se ta částka vyřadila z rozpočtu a aby se zařadila do rezervy. S ohledem na plánovanou výstavbu mateřské školy bychom měli otáčet každou korunu," pokračovala Jana Mocová.

Prioritou by měla být školka

Poté ještě přidala názor, že městu v podstatě zbývá dořešit, zda půjde silnice kolem nebo jeho středem, a povrchy.

„Domnívám se, že by postačila studie. Stejně pak budeme, jako zastupitelé, schvalovat jednotlivé povrchy. Když jsme se u odborníků ptali, zda by bylo možné oživit náměstí další zelení, bylo nám řečeno, že ne, že fulnecké náměstí je barokní náměstí, což znamená, že zeleň musí být koncipovaná tak, jak je stávající, tedy po obvodu," dodala mimo jiné zastupitelka Mocová, s tím, že přestože zanechali na účtu 46 milionů korun, měli by si všichni uvědomit, že prioritou je vybudování nové školky.

Radnice chce být připravená

Starostka Fulneku Radka Krištofová k částce 850 tisíc korun uvedla, že se jedná o odhad odboru.

„Dotace na náměstí v posledních letech nebyly, ale nechte nás nějaké sehnat. Jde o to, abychom byli připraveni. Vždy šlo o to, že město musí mít připravenou projektovou dokumentaci. Než proběhne architektonická soutěž, může to trvat třeba rok, než se zpracuje projektová dokumentace, může to trvat další rok či dva. My se mezitím budeme snažit sehnat dotace. Taky si myslím, že na to město mít nebude," sdělila Radka Krištofová, načež poznamenala, že povrchy zastupitelstvo schvalovat nebude, neboť to bude předmětem architektonické soutěže a budou do toho mluvit památkáři.

Aspoň bude koncepce

Do polemiky bývalé a současné starostky vstoupil zastupitel Petr Moc, jenž podpořil návrh Jany Mocové a dodal, že jej mrzí, že se promarnila šance dělat něco s náměstím v letech 2003 až 2007, kdy byla možnost získat dotaci. „Myslím si ale, že v tuto chvíli je to zbytečná investice do dokumentace," řekl.

Radní Jitka Krčmářová připomněla, že v minulosti každé vedení mluvilo o úpravách náměstí. „Domnívám se, že by aspoň měla být jasná koncepce, kde a jak bude řešeno parkování, jak bude řešena zeleň a podobně. Nechme tam nějaké peníze, ať se někam pohneme," nabádala Jitka Krčmářová.

V následujícím hlasování bylo pro vyřazení 850 tisíc korun a jejich zařazení do rezervy rozpočtu na letošní rok jen šest zastupitelů z patnácti. Návrh Jany Mocové tak neprošel.