Petici, která se týkala letošní třídenní zářijové akce v Pohoři, místní části Oder, sepsala Markéta Müllerová, která tam bydlí. Sesbírala pod ní 183 podpisů lidí, kteří požadují, aby se akce již vícekrát nekonala, zejména kvůli rušení nočního klidu.

Alena Buczková, vedoucí Odboru kultury a školství městského úřadu Odry, na zasedání uvedla, že se město o akci dozvědělo díky žádosti o poskytnutí grantu, která byla řádně posouzena. „Organizátoři akce také informovali státní i městskou policii a dali jim kontakty na sebe. Komise doporučila radě tuto akci podpořit grantem, tudíž neshledala žádné vážné indicie, které by naznačovaly, že by to město nemělo podpořit," řekla Alena Buczková a upozornila, že akce se konala opakovaně. „V předchozích letech jsme nezaznamenali žádné problémy a souhlasné stanovisko dal i osadní výbor," podotkla.

ZASTUPITELÉ CHVÁLILI

Zastupitele Ivana Žárského, a nejen jeho zarazilo, že petici podepsali lidé i ze Starého Jičína, Nového Jičína či Suchdolu nad Odrou nebo Ostravy. Radní Libuše Králová se vyjádřila, že s pořádáním festivalu souhlasila a podpořila grant pro organizátory. „Pokud osadní výbor s tím souhlasil, nemám důvod to nějak měnit. Mám informace přímých účastníků, kteří již nejsou teenageři, a ti měli veskrze pozitivní reakce. Podle nich hudba nehrála nahlas a kvitovali to, že se konečně něco dělá pro mladé," řekla Libuše Králová.

Podobně se vyjádřili i další zastupitelé, kteří argumentovali tím, že jednou za rok se dá taková akce vydržet. Akci podpořila i zastupitelka Ivana Sochorová, ředitelka místního kulturního zařízení. „Slyšela jsem, že všechno, co tito mladí lidé slíbili, dodrželi. Myslím, že to je úžasná akce," uvedla.

Zastupitel Květoslav Wiltsch nastínil, že je otázkou, zda s konáním akce bude osadní výbor opět souhlasit. Vedoucí osadního výboru v Pohoři Jarmila Žilinská řekla, že je to počtvrté a že nikdy nebyly žádné stížnosti. „Jsme rádi, že to tam ti mladí pořádají, protože na Pohoři mají mladí málo příležitosti, kde se sejít. Tentokrát tam byli i starší a všichni byli spokojení, byl tam i pořádek. Akorát, že úplně nedodrželi termín. Trochu to přesáhli," sdělila Jarmila Žilinská. Pochvalně se o pořadatelích akce vyjádřila také její předchůdkyně.

K podpisům na petici Markéta Müllerová uvedla, že ji podepisovali lidé z Pohoře a okolí, a také ti, co se v místě zrovna pohybovali. „Petici může podepsat kdokoliv," poznamenala Markéta Müllerová s tím, že když se tam nastěhovali, bylo místo vedeno jako klidová zóna a zóna k rekreaci a nikdy by ji nenapadlo, že tam bude taková akce. Dále argumentovala tím, že akce má negativní dopad na zvěř v lese a přidala, že se dva dny nedalo spát kvůli nízkofrekvenčním tónům a její šestiletá dcera má od té doby psychické potíže. „Asi se budu muset obrátit na ombudsmanku, abychom dosáhli svých ústavních práv a svobod," pokračovala autorka petice a tvrdila, že si zjistila, že organizátoři neměli souhlas od majitelů pozemků. Starosta Libor Helis oponoval, že od pracovníka Lesů České republiky má informaci, že vše bylo v pořádku a další pozemek byl města, které dalo souhlas s jeho užitím už tím, že povolilo akci.

Slovní přestřelku ukončilo vyjádření jedné z organizátorek akce Markéty Skořepové. „Nejedná se o technoparty, ale jde o multikulturní festival. Snažíme se zapojit jakoukoliv muziku a zrovna techno tam vůbec nehraje. Chtěli bychom ještě říci, že nám bylo ze strany paní vyhrožováno, v sobotu jsme byli na Policii České republiky, kde jsme podali stížnost. Paní nám vyhrožovala, že nás tam všechny postřílí kalašnikovem. Dohodli jsme se s policistou, že nebudeme podávat trestní oznámení, že oni o situaci vědí. Teď mě to mrzí. Měli jsme to oznámení podat. Do budoucna chceme určitě dodržet všechny uložené podmínky," ujistila spoluorganizátorka akce.

Zastupitelé vzali petici na vědomí. V průběhu dalšího jednání pak zaznělo, že tato akce bude zahrnuta jako jedna z výjimek z nočního klidu v nové vyhlášce.