Nominace na prestižní ocenění, které od roku 1996 uděluje Nadace Partnerství, ještě není sice uzavřena, ale už nyní se mezi osm nominovaných dostalo jméno Petra Orla, zakladatele bartošovického zařízení pro poraněné živočichy, kde sídlí i centrum ekologické výchovy.

Petr Orel stojí také za unikátním projektem Návrat orla skalního do České republiky.

Cena Josefa Vavrouška je mimořádně respektované ocenění, jímž se doposud může pyšnit pouze 30 osobností.

Josef Vavroušek byl přední český ekolog a zároveň federální ministr životního prostředí, který před 20 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou v Tatrách. Byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale v rámci celé Evropy. Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu, a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí.

„Povolání, věk ani známá tvář při konečném výběru nerozhodují," vysvětluje Tomáš Růžička z Nadace Partnerství a jedním dechem dodává: „Důležitý je přínos nominovaného člověka ke zlepšení životního prostředí."

Osm nominovaných

Aktuální seznam nominovaných čítá osm jmen. Kromě Petra Orla jsou jimi například Šárka a Jiří Sedláčkovi, zakladatelé farmářských trhů v Praze, přírodovědec Jan Pokorný, bývalá ministryně školství Dana Kuchtová, katolický kněz a přírodovědec Marek Orko Vácha nebo belgický odborník na právo životního prostředí Marc Pallemaerts, nominovaný in memoriam.

Nadaci je možné navrhnout další osobnosti až do konce dubna, a to prostřednictvím webu cenajosefavavrouska.cz.

Respekt k přírodě

Jak informují organizátoři z Nadace Partnerství, mezi dosavadními laureáty v osmnáctileté historii ceny jsou například bývalý ministr životního prostředí, bývalý poradce prezidenta či občanský aktivista, ale i filozof, právník nebo učitel.

Podle Tomáše Růžičky vybere poté odborná porota do finálového kola ta jména, „jejichž respekt, úcta a oddanost přírodě a životnímu prostředí mohou sloužit jako příklad pro ostatní. Stejně tak, jako slouží odkaz Josefa Vavrouška."