Blíží se sté výročí začátku první světové války, a tak mnohá města a obce přemýšlejí, jak toto výročí co nejdůstojněji oslavit. V Odrách už mají jasno. Obnoví pietní místo obětem první světové války na městském hřbitově.

„Tento podnět vznikl na základě osobního jednání u starosty. Pan Mateiciuc a oderský farář přišli s konkrétním návrhem obnovy v souvislosti se stým výročím začátku první světové války," řekl na úvod Pavel Matůšů, starosta Oder, a posléze pokračoval: „Není to budování nového pietního místa. Pietní místo tam je, ale je tam jen kříž a zelená plocha. Naše místní části i obce kolem mají památníky obětem první světové války, v Odrách toto není."

Firma, která pracuje na obnově Gerlichovy hrobky, tak nyní zpracovala návrh, podle něhož by měla obnova stát kolem sta tisíc korun. Nově by tam měla být umístěna deska se jmény všech Oderáků, kteří v první válce padli. „Místní části své památníky se jmény mají a bylo by jich tam už hodně. Je to určitý kompromis," vysvětlil návrh starosta.

A co druhá válka?

Vzápětí se ozvala zastupitelka Radomíra Gotzmannová, které se tento plán příliš nezamlouval. „Když jsem si to přečetla, začalo mi být trochu smutno, protože příští rok bude výročí od ukončení druhé světové války a pan farář určitě neví, v jakém stavu máme tento pomník. Je to katastrofa," povzdechla si zastupitelka s tím, že město by se mělo věnovat všem padlým a ne jen určité skupině. Pavel Matůšů ji ubezpečil, že k opravě tohoto památníku v parku Osvobození musí dojít také. Město s tím počítá.

Jenže problém je, že místo často ničí vandalové a ještě nedávno byla ruská ambasáda proti tomu, aby se památník přestěhoval na důstojnější místo, třeba na hřbitov.

Zastupitel Ivan Žárský se nechal slyšet, že kdyby se spojily prostředky města, kraje i ruské ambasády, snad by se místo podařilo do příštího roku uvést do takového stavu, aby to nebyla ostuda.

Město už to řeší, pomůže i dotace

„Snad to vše stihneme a toto výročí důstojně oslavíme," přál si zastupitel s tím, že vzdát hold by se měl všem obětem těchto nesmyslných válek.

Alena Buczková, vedoucí odboru kultury a školství, podotkla, že město Odry už v této věci podniká konkrétní kroky.

„Na úpravu a obnovu zeleně v parku byla podána žádost o dotaci v hodnotě milionu korun a na opravu památníku se budeme také snažit sehnat dotaci. Jen by bylo dobré se rozhodnout, jestli památník zachovat na místě, nebo ho přestěhovat," informovala vedoucí.

„Měli bychom to znovu prověřit, nějaký dotaz učinit můžeme. V dané lokalitě však nejsme schopni zajistit jeho stoprocentní bezpečnost," odvětil jí starosta. Tajemník Petr Mlčoch už jen dodal, že pokud si dobře pamatuje, tak Rusové byli proti, aby se místo přestěhovalo. „Oni to, že byli padlí pochováni jinde než na hřbitově, brali jako takovou výlučnost. Ale můžeme to ještě jednou zkusit. Kdyby se to povedlo, bylo by to hezké," dodal tajemník.

Nakonec se zastupitelé vrátili k pietnímu místu obětem první světové války a částku na jeho obnovu schválili.