V praxi to znamená, že do topných plynů přidají plynaři ostře páchnoucí látku, díky které půjde snadněji zjistit, jestli zemní plyn někde neuniká. Informoval o tom mluvčí RWE Distribuční služby Jiří Bezděk.

„V tomto období provedeme zvýšenou nárazovou odorizaci zemního plynu na území Moravskoslezkého kraje a v částech krajů Olomouckého a Zlínského. Poslední nárazová odorizace v této oblasti probíhala v září loňského roku před začátkem topné sezony. Odorizace se provádí s cílem prověřit případné netěsnosti potrubí a zjistit i nepatrné úniky nejen na plynárenském zařízení, ale především na zařízení zákazníků, a tím jim napomoci při vyhledávání těchto netěsností. Při nárazové odorizaci se zvýší dávkování odorantu trojnásobně nad obvyklý provozní stav, a lidé ho tak mohou snadněji zaregistrovat,“ dodal Jiří Bezděk.

Lidé, kteří v průběhu už uvedeného období zaznamenají únik zemního plynu nebo budou mít případně jen pouhé podezření na únik, mají podle Bezděka zavolat na nepřetržitou pohotovostní službu na čísle 1239. „Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu i telefonní číslo, druh poruchy a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo úniku. Celá akce má preventivní charakter a nedochází při ní k přerušení ani omezení dodávky zemního plynu pro zákazníky,“ dodal Bezděk.

Zemní plyn je bez zápachu. Proto se do něj přidává odorant, aby ho bylo možné čichem vnímat. Odorant je látka s mimořádně intenzivním a charakteristickým zápachem, který vyvolá rychlou reakci smyslů a přinutí osobu k obrannému jednání.