Sto padesát tisíc včel má od letošního června svůj domov v úlech umístěných v novojičínském lesoparku na okraji města a nyní pracovníci radnice sklidili první výsledky jejich pilné práce.

„Stáčení medu ze tří úlů trvalo asi tři hodiny. Nejprve se musely z nástavku vytáhnout rámky, ty se odvíčkovaly od vosku a vložily se do medometu. V něm se vytočil první městský med,“ popsala proces medobraní vedoucí odboru životního prostředí Eva Bártková. Nový Jičín si pořídil včelstva až před letními prázdninami, takže první snůška nebyla příliš výrazná. „V příštím roce, pokud nám bude přát počasí, předpokládáme první stáčení medu už v červnu a druhé pak v červenci,“ doplnila Eva Bártková.

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm přilákal řadu zvědavců.
OBRAZEM: Frenštátské hřiště ovládli hasiči i záchranáři

První medobraní tak přineslo 15 kilogramů medu, který zamířil do skleniček a ty budou v letošním roce sloužit jako dárek k propagaci Nového Jičína. „Máme radost, že se hned v prvním roce včelky uchytily a vyprodukovaly určité množství medu. Zatím jej máme jen malé množství, které letos použijeme jako drobné dárky sloužící k propagaci města, ale věříme, že příští rok už jej bude dost i pro prodej zájemcům z řad veřejnosti,“ řekl místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

Jak dodala mluvčí města Marie Machková, o včely se stará pracovník odboru životního prostředí Jiří Schindler. „Není to však na úkor náplně v zaměstnání. Činnosti bude vykonávat mimo pracovní dobu na základě dohody,“ zdůraznil Ondřej Syrovátka.

Své vlastní včelstvo má již pár let v Novém Jičíně také místní nemocnice, kde s nápadem přišel vedoucí nemocniční kuchyně Tomáš Staněk, sám vášnivý včelař.

Kdysi proslulý Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Hotel Vlčina ve Frenštátě pod Radhoštěm: skončí chátrání?

„Já jsem na internetu někde narazil, že českobudějovická radnice má včely a že nějaký pražský hotel má taky své včelstvo a nabízí med hostům, tak jsem si říkal: Skvělý nápad proč by nemocniční zahrada nemohla mít svůj med a dávat ho pacientům?“ řekl při premiérové sklizni, kdy z jednoho úlu bylo 20 kilo zlatavé pochoutky.

Včelí domácnost má v okrese také Dům Poodří v Záchranné stanici v Bartošovicích a návštěvníci mohou nakouknout přímo do jejich „kuchyně“. „V zahradní části máme umístěny dva úly, u kterých se dají otevřít dvířka a přes sklo se podívat na včely. Přijeďte se podívat a inspirovat se pracovitostí našich včeliček,“ láká na návštěvu Dům Poodří.

Ilustrační foto.
Domácnosti ušetří za elektřinu a plyn. Smlouvy z aukce energií nyní čekají na po