Dva prázdninové měsíce budou mít potenciální investoři na to, aby předložili své nabídky na odkup pozemků v centru Nového Jičína o výměře bezmála dva a půl tisíce metrů čtverečních. Oproti prvnímu kolu došlo k prodloužení podmínek pro dokončení výstavby bytových domů i zahájení stavby samotné.

„Do prvního vyhlášení se přihlásili dva zájemci. Nebyl vybrán ale žádný zájemce, a to z důvodu nesplnění podmínek nabídkového řízení žádného z uchazečů," vysvětlila vyhlášení druhé výzvy Marie Machková, mluvčí města Nový Jičín.

Zastupitelé v ní v červnu schválili čtyři úpravy. Pro dokončení výstavby bytových domů a nezbytné infrastruktury bude mít nový majitel pozemků až 72 měsíců od převodu vlastnického práva k pozemku (původně bylo 60 měsíců).

Vizualizace nových domů.
Budou v centru Nového Jičína nové byty?

„Změna podmínek proti původně vyhlášenému výběrovému řízení spočívá také v prodloužení lhůty zahájení výstavby bytových domů a nezbytné infrastruktury na prodávaném pozemku v souladu se stavebním povolením nejpozději do 42 měsíců od převodu vlastnického práva k pozemku (původně bylo 30 měsíců)," doplnila mluvčí.

CENA ZŮSTÁVÁ STEJNÁ

Místostarostka Nového Jičína Blanka Faluši (ČSSD) uvedla, že se podmínky nezměkčují ve výrazných a důležitých věcech. „Jde pouze o měsíce. Nechali jsme si to ověřit a opravdu vyřízení stavebních povolení trvá trochu déle, ale jinak se téměř nic z těch podmínek, jinak velmi tvrdých a sankcionovaných nemění," řekla na zastupitelstvu.

Minimální nabídková kupní cena zůstává stejná na částce 2 a půl milionů korun. Ne všichni však s takovou sumou souhlasí.

„Když se tato nabídková cena srovná s jinými pozemky v Novém Jičíně, a to srovnání je, podotýkám, velmi obtížné, tak se nejeví vůbec odpovídající," namítal opoziční zastupitel Tomáš Vindiš (ODS) s tím, že by se měla cena navýšit alespoň o 50 procent.

Místostarostka namítla, že jde o cenu minimální a reálná nabídka může být mnohem větší, a také připomněla, že investor bude muset vynaložit další, asi 4 miliony korun, na přeložky.

Ilustrační foto
Do nového muzea Tatry poputují miliony

Na přetřes se dostala opět i výměra nabízených pozemků. Po případné výstavbě bytového komplexu, kde se budou nacházet v přízemí také komerční prostory, zůstane radnici proluka mezi novostavbou a školským úřadem.

Mezi některými zastupiteli panuje obava, že se zde budou scházet bezdomovci, ostatně jako je tomu již dnes, ale stav bude ještě horší.

Pozemek by se měl podle nich prodat celý a případně by si město vlastními podmínkami mohlo vymanit, že investor prostor zrekultivuje a část nechá otevřenou pro veřejnost.

„Uzavřením vnitrobloku dojde k tomu, že se tam stav zakonzervuje ještě více, než dneska je," upozornil Ivan Týle (ODS).

Výměra pozemku ani jeho cena se oproti prvnímu nabídkovému řízení ale neliší. Minimální prodejní cena zůstává na 1050 korun za metr čtvereční a zda se podaří získat do městské kasy větší částku, bude jasné na začátku září.

„Výběrové řízení bude vyvěšeno od 1. července 2017 a nabídky lze posílat do 30. srpna 2017," dodala na závěr Marie Machková.

Šenovský podnik VOP CZ představil dvě bojová vozidla vyáběná ve spolupráci se společností NIMR Automotive.
Novinka ve stáji VOP CZ: NIMR zvládá i nejtěžší terény