Ještě pár dní si alespoň podle kalendáře můžeme užívat léta, už v úterý je však vystřídá další roční období. Jenže letos jako by léto ani pořádně nebylo. Provozovatelé koupališť na Novojičínsku si zoufají a svorně hlásí, že letošní sezona byla mizerná.

Podzim už dorazil i na koupaliště v Příboře. „I přesto, že nás ještě čeká několik slunných dní, jsme letní areál uzavřeli," oznámilo na začátku září koupaliště na svém facebooku. Podle jeho provozovatele Rudolfa Korčáka byla letošní deštivá sezona nejhorší od roku 1992, tedy od doby, kdy bylo koupaliště otevřeno. Počasí návštěvníkům dopřálo pouhých 15 koupacích dnů, tedy dnů, kdy byl areál kapacitně vytížen alespoň ze třiceti procent. „Do historie se toto léto zařadí jako nejhorší," povzdychl si provozovatel.

Poloviční propad

Sezona již skončila i na koupališti ve Štramberku-Libotíně. Správce koupaliště ji hodnotí jako hroznou. „Byla to slabota. V červenci bylo pěkně patnáct dní a v srpnu bylo jen pět dní, kdy jsme měli pěknou návštěvnost. Jinak pořád pršelo a byla zima," konstatoval Robert Švarc.

Podobně se vyjádřil také ředitel bazénu v Novém Jičíně Pavel Kelar. „Sezona byla kvůli počasí jedním slovem hrozná," řekl ředitel s tím, že to byla jedna z nejhorších sezon za posledních několik let. „Když jsme se podívali na tržby, zhrozili jsme se. V porovnání s loňskou sezonou nedosáhla letošní tržba ani padesáti procent," dodal Pavel Kelar. Padesátiprocentní návštěvnost i tržby hlásí také letní koupaliště v Kopřivnici.

„Po loňské sezoně to byla taková menší katastrofa. Nedopadli jsme ani zdaleka tak dobře jako vloni," okomentoval situaci ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar.

Milan Gilar posléze pokračoval: „Zatímco vloni přišlo na koupaliště kolem třiceti tisíc návštěvníků, letos to bylo patnáct tisíc. Od toho se všechno odvíjí."

Provoz již ukončil také jediný aquapark v okrese. „Letní sezona skončila. Aquapark je uzavřen," hlásají webové stránky frenštátské plovárny.

Nebezpečné sinice

Špatné počasí se letos zřejmě odrazilo i na kvalitě vody v nádržích ve volné přírodě. Voda tam totiž byla po většinu léta vhodná ke koupání, případně se v ní vyskytovalo o něco více zelených řas, které však nepředstavují zdravotní riziko pro koupání.

Nebezpečné sinice se letos nádržím Údolí mladých, Čerťák, Kacabaja i Větřkovice vyhnuly.

„Letošní léto bylo nějaké rychlé. Horko bylo v červnu, pak si už jaksi nevybavuju, že by bylo delší dobu v kuse teplo. O prázdninách bylo hezky, ale v průběhu dne se to pak vždy pokazilo a na koupání to moc nebylo. Letní koupaliště jsem letos ani nestihla navštívit," zhodnotila průběh právě končícího léta třiadvacetiletá Markéta z Nového Jičína.