Preventivní projekt, který spoluorganizují Český svaz pivovarů a sladoven a Policie ČR, má letos již třetí ročník. Smyslem akce je prevence, tedy to, aby řidiči, pokud už musejí pít pivo, konzumovali to nealkoholické.

„Cílem projektu je zvýšit povědomí řidičů o nealko pivu jako alternativě z hlediska dodržování bezpečnosti a zákona, a především motivovat řidiče k zodpovědnému pití piva," uvedl novojičínský okresní policejní mluvčí Petr Gřes, s tím, že vše se děje spíše zábavnou, ale účinnou formou, při níž se ti zodpovědní řidiči dočkají malé odměny.

„Za to, že jste prošli dechovou zkouškou bez závad, dostáváte nealkoholické pivo a tester na alkohol," sdělila každému řidiči Monika Ksiažková, která přijela s automobilem, jehož kufr byl plný nealkoholického piva Birell.

Dárečky dostal každý, ani u jednoho ze zastavených řidičů totiž dechová zkouška neprokázala přítomnost alkoholu v organismu. Policisté byli tentokrát benevolentní, i v případě drobných zjištěných závad, a většinu řešili domluvou. Jeden z řidičů měl například nepřípustnou propustnost skel, jež byla příliš tmavá. „Zatím je to bez pokuty, ale dejte si to do pořádku," sdělil řidiči jeden z policistů. V jejich síti uvízla také starostka Jakubčovic nad Odrou Zdeňka Ambrožová. Také ona, stejně jako ostatní řidiči, vyšla z kontroly bez úhony. Podobné kontroly považuje za potřebné. „V dnešní době, při dnešním provozu a při tom, jak agresivně se někteří řidiči chovají, a to nemusejí mít ani vypité, je určitě dobře, že takové kontroly jsou," řekla Zdeňka Ambrožová.

I když se tato akce konala na Novojičínsku již potřetí, většina řidičů neskrývala své překvapení, když zjistila, o co jde. „Po upozornění na alternativu nealkoholických piv, oproti těm s obsahem alkoholu, většina řidičů uváděla, že jí využívají," sdělil policejní mluvčí Petr Gřes, jenž vzápětí poznamenal, že i přesto policisté od začátku letošního roku vyšetřovali na silnicích Novojičínska již 39 dopravních nehod pod vlivem alkoholu. „V loňském roce to bylo ve stejném období o dvě nehody méně," poznamenal Petr Gřes s tím, že od začátku roku zadrželi policisté v souvislosti s alkoholem dvaačtyřicet řidičských průkazů. Loni to bylo celkem čtyřiasedmdesát.