Mohou obyvatelé nějak poznat, že v sousedním domě nebo bytě dochází k výrobě drog?

V případě, že dochází k výrobě či pěstování omamných a psychotropních látek v domě či v lokalitě, jsou vždy projevy totožné, ne-li shodné. Zvýšený pohyb cizích osob, dochází k poškozování majetku, nadměrný pohyb vozidel, poškozené vstupní dveře do obytných domů, noční narušování veřejného pořádku, krádeže v domě, zápach po těkavých látkách, nadměrná spotřeba elektrické energie, a tak podobně.

Když dojde k zákroku proti těmto živlům, jsou povoláni běžní kriminalisté, nebo specializovaný tým?

Na tuto problematiku jsou určeni policisté z Toxi týmu Služby kriminální policie. Pracoviště je také v Novém Jičíně. Jsou to vysoce specializovaní policisté. K vyhledávání omamných a psychotropních látek využíváme rovněž speciálně vycvičeného psa, například v letošním roce již byl nasazen do několika opatření. Vždy je to ale běh na dlouhou trať. Je třeba zmapovat celkovou situaci, co se týká osob, prostor, míst distribuce. Ne vždy jde ale zasáhnout okamžitě.

Jaká droga je nejčastěji vyráběna podomácku?

Jsou to pervitin a marihuana, která se pěstuje jednak indoorově a jednak na zahradách domů. Samozřejmě, při tomto postupu hrozí také vznik požárů a výbuchů, protože těkavé látky bývají v uzavřených prostorách, jsou zde také silná světla a tak dále.

Máte poznatky, jestli ještě takzvaně frčí „rychlé" drogy jako extáze a podobně?

Zájem je především o výše jmenované pervitin a marihuanu.