Sociální tématika a péče o kulturní památky byly hlavním tématem setkání vedení města se zástupci církví. Jde o neformální setkání a v Novém Jičíně mají několikaletou tradici.

„Tato přátelská setkání pro mě mají velký význam. Na každou církev je navázaná nějaká sociální organizace. Město jim bezplatně poskytuje prostory a sociální organizace nám zase pomáhají podchytit a pečovat o lidi staré, nemocné, sociálně slabé a vyloučené. Skvěle to funguje, ale zároveň tady dostávám zpětnou vazbu a podněty, co bychom mohli společně zlepšit," uvedl starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák.

Jedním z cílů rozhovorů je i poukázat na nedostatky a najít pokud možno společné řešení. Tak třeba evangelický farář Pavel Rejda upozornil na malý počet pracovních příležitostí pro klienty sociálně terapeutických dílen a pro matky s dětmi, které žijí v azylovém domě ve Straníku.

„Lidem ze sociálně terapeutických dílen by pomohlo, kdyby mohli ukázat, co umí a mohli pracovat. Maminky z azylového domu by si rády vylepšily svou životní úroveň a posunuly se svými dětmi dál, ale nedaří se jim to. A přitom by mohly někde alespoň dvě hodiny denně uklízet. Jsem rád, že tady mohu o tomto problému mluvit. Nikde jinde, kde jsem dříve působil, taková setkání neexistovala," řekl Prejda.

Dalším tématem byla obnova církevních památek.

„Vloni město poskytlo na restaurování oltářních obrazů v kostele Nanebevzetí Panny Marie 700 tisíc korun, letos budou zastupitelé rozhodovat o částce 326 tisíc na restaurování zpovědnic. Dalších 174 tisíc korun bude investováno do obnovy oltářního nástavce v kostele svatého Mikuláše," sdělila mluvčí radnice Marie Machková.

Celkem rozpočet Nového Jičína na rok 2016 počítá na sociální služby s částkou pět milionů korun.

„Zároveň se nám podařilo získat od společnosti Hanon Systems Autopal sponzorské dary pro Slezskou diakonii na nákup polohovacího vozíku za 60 tisíc korun a Charita obdrží 100 tisíc korun pro azylový dům ve Straníku," doplnil starosta Nového Jičína.