V Odrách začala tato služba fungovat 1. prosince loňského roku, od dubna ji mohou zadlužení lidé využívat také v nedalekém Vítkově.

Tam běžel pilotní program, který měl ukázat, zda je o službu zájem, od dubna do července. Během této doby byla po novince registrována enormní poptávka nejen mezi občany Vítkova.

Jak služba funguje, proč vznikla a co je jejím účelem, přiblížila vedoucí sociální poradny Charity Odry Michaela Dlabajová: „Tato služba vznikla z důvodu potřebnosti pro lidi, kteří by jí už dříve rádi využili, ale pochopitelně si ji nemohli z finančních důvodů dovolit."

Hlavním iniciátorem vzniku projektu byla oderská Ccharita, kterou na začátku finančně podpořily také město Odry a Moravskoslezský kraj.

V Odrách na tuto službu přispěl také výtěžek z tříkrálové sbírky. Díky grantu od České spořitelny budou později otevřeny také poradny pro dlužníky v Budišově nad Budišovkou a ve Fulneku.

„Momentálně poskytujeme rady a pomoc klientům, kteří jsou nejen z Vítkova nebo Oder, ale i ze širokého okolí. Trend je takový, že nových zájemců neustále přibývá," přibližuje důvody pro otevření nových poraden Dlabajová.

Poradna lidem poskytuje informace ze sociální oblasti a poradí jim při řešení problémů se zadlužeností, například s exekucemi, insolvenčními návrhy či splátkovými kalendáři. Služba je občanům poskytována zdarma.